eur:
392.85
usd:
366.21
bux:
66895.9
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem hosszabbak az európainál a magyarországi várólisták

A Budai Egészségközpontban a leghosszabb a várólista az Egészségbiztosítási Felügyelet adatai szerint; ott ugyanis egy gerincstabilizáló beavatkozásra 6 évet kell várni. Ugyanez a műtét a bejelentkezés után Bács-Kiskun megyében 5, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 8 nap után elvégezhető. Az Egészségbiztosítási Felügyelet közleménye szerint az átlagot véve a magyarországi várólista az európaihoz hasonló.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet szerint Magyarországon a kórházi várólisták hosszúsága nem tér el az európai átlagtól, vagyis a magyaroknak sok esetben ugyanannyit kell várniuk a nem sürgős műtétekre, mint az olaszoknak, svédeknek vagy angoloknak.

A példaként felhozott csípő-protézis műtétek esetében minden második betegnél 4 hónapon belül elvégzik a beavatkozást, míg a szürkehályog-műtétre az esetek felében alig több mint egy hónapot kell várni.

Az Európai Unióban egyébként mindössze három olyan ország van, ahol a betegek több mint 90 százalékát 4 hónapon belül el tudják látni.

Komoly különbségek a kórházak között

Magyarországon ugyanakkor problémát jelent, hogy az egyes kórházak között komoly különbségek alakultak ki a várakozási időt tekintve. Összesen 8 olyan egészségügyi intézmény van, ahol egy évet vagy annál is többet kell várni a protézisműtétekre, miközben máshol ugyanezt a beavatkozást 1-2 hónapon belül elvégzik.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet adatai alapján a legtöbbet a Budai Egészségközpontban egy gerincstabilizáló beavatkozásra kell várni - egészen pontosan hat évet. Ugyanez a beavatkozás Bács-Kiskun megyében 5, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 8 nap után elvégezhető.

A várakozási idő kiugróan magas a Heves Megyei Markhot Ferenc Kórházban egy térdprotézis-műtétnél - ez esetben négy év elteltével végzik el a beavatkozást, míg a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban 9 napot, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban két hetet kell várni.

De nem túl rózsás a helyzet a Kaposi Mór Oktató Kórházban sem, legalábbis, ami a csípő-protézis műtéteket illeti. A várakozási idő itt több mint 3 év, míg az előbb említett dunaújvárosi és békés megyei kórházakban csak két hét.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×