Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Minden gázártámogatási igényt ellenőrizni fognak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Folyamatosan ellenőrzik a gázártámogatásra beadott igényléseket, azaz várhatóan csaknem minden kérelmet ellenőrizni fognak az illetékes hivatalok - mondta Vidorné Szabó Györgyi, az MSZP országgyűlési képviselője. Eddig mintegy 1,6 millió igénylés érkezett.

Tavaly szúrópróbaszerűen ellenőrizte az államkincstár az adóhivatallal együtt az igényléseket, idén azonban folyamatos lesz a vizsgálat. Ez azt jelenti, hogy szinte minden kérelmet ellenőrizni fognak - közölte a politikus.

A képviselő hozzátette: 2007-ben 150 ezer jogosulatlan igénylést találtak. Emlékeztetett arra, hogy a támogatás igénylése nyilatkozattal történik, nem kell hozzá benyújtani jövedelemigazolást.

Újdonságként említette, hogy az igénylésnél fel kell tüntetni a háztartás minden tagjának adószámát.

A szocialista politikus elmondta, hogy szigorodik a büntetés is: a támogatás összegét a mindenkori banki kamat kétszeresével megnövelve kell visszafizetni.

Vidorné Szabó Györgyi beszámolt arról, hogy eddig 1,6 millió igénylés érkezett, ezek 98 százalékát már feldolgozták. A feldolgozott kérelmek 2 százalékát utasították el, 11 százalékánál hiánypótlást kértek.

A képviselő azt mondta: idén közel 82 milliárd forint áll rendelkezésre gázártámogatásra. Kérdésre válaszolva a politikus arra nem tudott válaszolni, hogy évközben várható-e gázáremelés.

Fidesz: nőnek a terhek

A kormány újabb és újabb terheket tesz a magyar emberek vállára, és a kisujját sem mozdítja, hogy megvédje őket a sorozatos indokolatlan áremelésektől - tudatta közleményben a Fidesz.

A kompenzációs rendszert, ami csak arra jó, hogy egyeseknek nagyon, másoknak csak kevésbé nagy mértékben nőjön a gáz ára, tovább szűkítették, az erre szánt összeget 30 milliárd forinttal csökkentették. Az újabb és újabb elhibázott kormányzati döntések miatt 2008-ban tovább mélyül Magyarországon a szociális válság - írta Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője.