Inforádió

Meghallgatom Élő adás

TASZ: A társadalom sem zárná börtönbe a kábítószerezőket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet drogpolitikai programvezetője szerint módosítani kell a Büntető törvénykönyvet, hogy ne börtön, hanem szabálysértési bírság járjon marihuánafogyasztásért.

A jelenlegi szabályozás szerint kényszergyógykezelésre kell küldeni mindenkit, akit marihuánafogyasztáson kaptak - mondta az InfoRádióban Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet drogpolitikai programvezetője.

A szabályozásnak megfelelően évente csaknem 5-6 ezer ember vesz részt úgynevezett elterelésen az adófizetők pénzén, holott nagyjából 90 százalékuk csak alkalmi marihuánafogyasztó, így nem lenne szüksége a kezelésre.

Ezzel szemben azon marihuánafogyasztók kezelésére, akik önként kérnek segítséget, nincs pénz.

Egy másik problémát jelent, hogy a Legfelsőbb Bíróság egy májusi jogegységi határozatában kimondta: ha valaki bevallja korábbi kábítószer-fogyasztásait, akkor azokat össze kell adni, és figyelembe kell venni a büntetés kiszabásakor.

A jogvédő szervezet szerint a jelenlegi, szigorú szabályokat már a társadalom sem tartja helyesnek. Sárosi Péter elmondta: felmérésük szerint a magyar társadalom a marihuánahasználókat nem a büntetőjog eszközeivel kezelné. A magatartás helytelenítését pénzbírsággal fejeznék ki, börtönbe azonban nem dugnák őket.

A problémát a legtöbben egészségügyi és szociális kérdésnek tartják, a kábítószerezőket pedig nem a rendőrök kezére adnák, hanem orvosok, a család és a szociális munkás segítségét kérnék.

A jogalkalmazók is változtatnának

A jogszabályi változtatást az igazságügyi tárca is tervezi. Az erről szóló tervezetet jelenleg a Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának elnöke készíti elő, javaslatait azonban a tárca még nem véleményezte.

Frech Ágnes ebben szintén azt szorgalmazza, hogy a kábítószer-használat szabálysértésének minősüljön, amelyet pénzbírsággal sújt a törvény, a fiatalkorúakat pedig pártfogók felügyelete alá kerüljenek.

Súlyosabbnak az minősülne, ha valaki kereskedik a kábítószerrel, a legsúlyosabbnak pedig azokat az eseteket ítélnék meg, amelyeket kiskorút is veszélyeztetnek.

Hanganyag: Kálló Izabella