eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Bűnözővé válhat a kezeletlen skizofrén

Bár a pszichiátriai szakma a minisztériumból ígéretet kapott arra, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet csak azután számolják fel, hogy a többi kórházban a szükséges mértékben növelték a kapacitást, van olyan intézmény, amelyet még egyáltalán nem bővítettek. Holott az OPNI már rég zárva van. A kezeletlen pszichiátriai betegek sokszor a bűnelkövetők számát növelik, a sorozatosan gyilkosságot elkövetők egy része pedig bizonyítottan pszichiátriai beteg.

A magyar pszichiátriai orvosok tavaly lényegesen átlépték az Egészségügyi Minisztérium által meghatározott volumenkorlátot, csaknem kétszer annyi beteget láttak el, mint ahány kezelést finanszírozott számukra az egészségbiztosító. Ennek ellenére nem tudtak minden rászorulón segíteni.

A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke ugyanakkor arra mutat rá: az ellátás színvonala tavalyhoz képest tovább romlott. A szakemberek ugyan ígéretet kaptak a tárcától arra, hogy az OPNI tevékenysége csak akkor szűnik meg, ha az utódintézményeket bővítették, ez máig nem történt meg maradéktalanul.

Német Attila elmondta: a Semmelweis Egyetem pszichiátriai klinikájának ellátási területe három és félszeresére nőtt, miközben az orvosok száma 10 százalékkal csökkent. A Nyírő Gyula Kórházban nem jött létre új osztály, a betegek átvételében érintett harmadik intézményben, a Merényi Gusztáv Kórházban pedig még egyáltalán nem bővítették a kapacitást.

A szakember rámutatott: sok beteg a hajléktalanok táborát növelte, akik között korábban is igen sokan szenvedtek skizofréniában. Ez a betegség pedig kezeletlenül ön- és közveszélyessé teheti a betegeket.

Milyen következményei lehetnek az ellátás romlásának?

A társaság főtitkára, Lehóczky Pál szerint, ha a betegek kiszorulnak az ellátásból, a bűnelkövetők között növekszik a számuk. Egy megfelelő ellátást biztosító országban a bűnözők között kisebb arányban vannak pszichiátriai ellátásra szoruló vagy azt megkapó egyének, mint a társadalomban.

Ha azonban nem kapják meg a szükséges kezelést, akkor nemcsak a bűnelkövetők számát gyarapítják, hanem idővel jelentős terhet rónak a társadalomra. Szerinte manapság az egész társadalom zaklatottabb, mint néhány évtizede. Ha ehhez hozzájárul az ellátatlanság, annak már kriminalisztikai hatásai is lehetnek.

Az elmúlt időszak gyógyszerfelírási és kiváltási adataiból arra következtettek a szakemberek, hogy elérheti az 5 százalékot azok aránya, akik kiszorultak az ellátásból. Ha náluk kiteljesedik a betegség, akkor hosszan tartó kórházi kezelésre szorulnak majd.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×