eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

A szélsőségek napja volt a keddi - a nap legfontosabb hírei

A Budapesti Értéktőzsdét és a bankközi devizapiacot is szélsőséges ingadozások jellemezték kedden. A BUX kisebb erősödéssel zárt, miközben az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed délután rendkívüli kamatvágást jelentett be.

Hintában a piacok

Ritkán tapasztalható szélsőséges ingadozások jellemezték a Budapesti Értéktőzsdét és a bankközi devizapiacot is a nap folyamán. A hétfői tőzsdepánik kiterjedésének megakadályozására délután rendkívüli kamatvágást jelentett be az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A piaci várakozásoknak megfelelően 75 bázisponttal, 3 és fél százalékra mérsékelte az irányadó rátát az intézmény. Nem igazolódtak be viszont azon piaci híresztelések, hogy összehangolt kamatcsökkentési sorozatot jelentenek be a főbb jegybankok - a Fed mellett a Bank of England és az Európai Központi Bank. Az amerikai kamatvágás hírére azonnali rendkívül pozitív piaci reakciók indultak el világszerte. A kedd esti tőzsdezárásra valamelyest magukhoz tértek a közép- és kelet-európai tőzsdék, az amerikai kamatcsökkentés híre mérsékelte az irányadó mutatók korábban felhalmozott veszteségeit. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a BUX, a hétfői és a múlt heti 3 százalék feletti esés után kedden 23.454 ponton zárt, ami 85 pontos erősödés az előző naphoz képest. A kereskedők arra figyelmeztettek, hogy a pozitív zárás még nem feltétlenül jelent trendfordulót. A budapesti bankközi devizapiacon kedd reggel folytatódott a forint gyengülése, az eurót fél tíz körül 261 forint 50 filléren jegyezték a hétfő délutáni 259 forint után. A New York-i tőzsdék nyitását követően az irányzat ismét a forintnak kedvezett, így este már 257 forint 35 filléres euróról számoltak be a kereskedők.

Alktománybírósági döntés a népszavazásról

Az Alkotmánybíróság elutasította a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj ügyében népszavazást elrendelő országgyűlési határozatok elleni kifogásokat. A Fidesz és a KDNP által benyújtott népszavazási kezdeményezések nyomán az Országgyűlés december 17-ei határozataiban elrendelte a népszavazást. A jogorvoslati határidő végéig hét kifogás érkezett, ezek közül hat mindhárom országgyűlési határozatot, míg egy kizárólag a képzési hozzájárulással összefüggő határozatot támadta meg. Az Alkotmánybíróság mai egyhangúlag elfogadott határozataiban egyik kifogást sem találta megalapozottnak, valamennyit elutasította. A köztársasági elnök a határozatok Magyar Közlönybeli megjelenésétől számított 15 napon belül kell kiírja a népszavazást. A referendum várhatóan március 9-e és április 20-a között lesz valamelyik vasárnap. Tarlós István, a Fidesz népszavazási kampányának vezetője szerint április 6-a alkalmas időpont a referendum megtartására.

Negyvennégy jogosítvány bánta a rendőrök szigorát

Vasárnap óta 44 ember jogosítványát vette el a helyszínen a rendőrség ittas vezetés miatt - közölte Samu István, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója. A szonda elszíneződése esetére zéró toleranciát hirdető, 3 napja hatályos igazságügyi miniszteri rendelet értelmében azonnal, a helyszínen be kell vonni a jogosítványt, bármekkora is volt az alkoholfogyasztás mértéke. Samu István elmondta: a legtöbb embernek az új szabályozás első napján, vasárnap vonták be a vezetői engedélyét ittas vezetés miatt.

Újabb 28 milliárd forint gazdaságfejlesztésre

A tervek szerint a jövő hónap közepén jelennek meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv csaknem 28 milliárd forint értékű gazdaságfejlesztési pályázatai - közölte az önkormányzati és területfejlesztési miniszter. Bajnai Gordon egy budapesti szakmai rendezvényen úgy fogalmazott: a pályázati kiírások elsősorban a kis- és középvállalatok fejlődését, a vállalatfejlesztést és a beruházások bővítését szolgálják majd.

Folytatódó MOL-bevásárlás

Folytatja saját részvény vásárlásait a magyar olajtársaság. A közlemény szerint a MOL a programot a közgyűlési felhatalmazás keretei között a visszavonásig, de legkésőbb október 25-ig folytatja.

A Magyar Kultúra Napja

A kultúra az igazság megnyilvánulása, amely összeköti az egy nemzethez tartozókat - mondta az Országgyűlés elnöke. Szili Katalin a Parlamentben beszélt erről, amikor köszöntötték a magyar kulturális élet szereplőit. A szocialista politikus a Magyar Kultúra Napján emlékeztetett arra, hogy 2008 a reneszánsz éve, a kulturális párbeszéd éve és a Biblia éve is egyben. A házelnök úgy vélte: ez jó alkalom arra, hogy a magyar kultúra a világ előtt is bemutatkozhasson. Január 22-e 1989 óta a magyar kultúra ünnepe. Kölcsey Ferenc a kézirat tanúsága szerint 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Hat év várakozás egy műtétre

Az Egészségbiztosítási Felügyelet szerint a Magyarországon vezetett kórházi várólisták hosszúsága nem tér el az európai átlagtól. A közlemény úgy fogalmaz: a magyar biztosítottaknak sok esetben ugyanannyit kell várniuk a nem sürgős műtétekre, mint az olaszoknak, svédeknek vagy az angoloknak. A felügyelet honlapján közzétett adatokból kiderül, hogy a legtöbbet a Budai Egészségközpont Kft.-ben kell várni egy gerincstabilizáló műtétre, összesen 2190 napot, vagyis hat évet. Ugyanezt a műtétet a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházában öt nap várakozás után elvégzik.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×