Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lakner: Gál J. Zoltántól Gyurcsány vált meg

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az InfoRádió által megkérdezett politológus szerint Gyurcsány Ferenc kormányfő kezdeményezte Gál J. Zoltán kabinetfőnök távozását. Lakner Zoltán úgy véli: a miniszterelnök azért dönthetett így, mert az utóbbi években sok kritika érte őt és a kormányzati kommunikációt.

Lakner Zoltán szerint Gál J. Zoltán két szempontból is nagyon fontos szerepet töltött be, egyrészt ő irányította a miniszterelnökkel összefüggő kommunikációt, másrészt kabinetfőnökként egyfajta kapuőri tevékenységet látott el.

Ennek köszönhetően jelentősen befolyásolhatta, hogy a kormányfő kivel találkozott. A kabinetfőnöki poszt kulcspozíció - tette hozzá.

A politológus közölte: Gál J. Zoltán az utóbbi években nem volt különösebben népszerű az MSZP-frakcióban, mivel sokan úgy gondolták, hogy rossz tanácsokat ad a miniszterelnöknek.

A kormányfő vagy erős nyomást érzett, és nem kívánta tovább megvédeni a munkatársát, ezért megvált tőle, vagy úgy érezte, hogy a kritikáknak van alapja - fűzte hozzá.

Az előbb említettek valószínűvé teszik, hogy nem a Gál J. Zoltán által közölt személyes okok motiválták a távozását - mondta Lakner Zoltán.

Mi történhetett? - az InfoRádió összeállítása

Idén ősszel lesz négy éve, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, de sokan már az utódlásról beszélnek az MSZP-ben.

Az InfoRádió szocialista forrásokból úgy értesült, hogy ha a kormányfőnek nem sikerül kezelnie a bizalmi válságot, akkor a nyár végén, ősz elején kikényszerítheti az MSZP Gyurcsány Ferenc távozását.

A miniszterelnök párton belüli és kormányzati pozícióinak gyengülését jelzi, hogy hétfőn lemondott egyik közvetlen munkatársa, Gál J. Zoltán.

A fiatal politikus az utóbbi 7-8 évben együtt dolgozott Gyurcsány Ferenccel: 2002-ben még Medgyessy Péter miniszterelnöki kampányában, később a kormányon és a párton belül, hol formális, hol csak informális pozícióban, de Gál J. Zoltán mindvégig ott volt Gyurcsány Ferenc mellett.

Gál J. Zoltán családi okokkal indokolta lemondását. Igaz, most született gyermeke, de az ehhez hasonló családi események nem szokták indokolni egy-egy politikus távozását. Négy évvel ezelőtt - éppen Medgyessy Péter miniszterelnök bukása előtt - Gál J. Zoltán már egyszer önként távozott a kabinetből.

Akkor a kormányszóvivőséget hagyta ott, és szegődött Gyurcsány Ferenchez, aki már nem titkoltan kormányfői megbízatásra készült.

Gál J. Zoltán utódja Ficsor Ádám lesz, az FVM szakállamtitkára, akit Gyurcsány Ferenc feltétlen híveként tartanak számon és az agrárium Bajnai Gordonjaként emlegetnek.

A kormányfő kritikusai egyre hangosabbak az MSZP-ben és az SZDSZ-ben is, az elmúlt napokban a két kormányzópárt egy-egy emblematikus személyisége, Kiss Péter és Fodor Gábor is beszélt a kormány hitelességi problémáiról, valamint arról, hogy az idei népszavazástól függetlenül személyi változásokra lesz szükség.

Az InfoRádió információik szerint a szocialista pártban már az új korszakra készülnek.

A korábban Gyurcsány-pártiként számon tartott Vitányi Iván féle szociáldemokrata vonal konszolidációt és pártok közötti párbeszédet szeretne. Ezt azonban - szerintük - Gyurcsány Ferenc már nem tudja hitelessé tenni.

Ezen a héten például konferenciát is szerveznek, amelyre Stumpf István volt fideszes kancelláriaminisztert és Csepeli György volt szabad demokrata államtitkár, a GKM közpolitikai igazgatója is hivatalos.

Az Ütköző Egyesület első kerekasztal-beszélgetésén össze kívánják hozni mindazokat, akik közös munkával hajlandók a valós társadalmi értékek mentén megfogalmazott közjó érdekében összefogni, és tenni.

És akkor még nem is szóltunk az MSZP népszavazási kampányáról. Juhász Ferenc alelnök múlt héten hivatalosan borítékolta a kudarcot, mondván: a tavaszi kampány számukra már csak az igenek számának mérsékléséről szól.