eur:
394.5
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Aki későn ébredt, az adóhivatallal nézhet szembe

Elfogytak az új típusú számlatömbök a nyomtatványboltokban - értesült az InfoRádió. A tömböket gyártó Pátria Nyomda Zrt. szerint négyhavi készlettel vágtak neki 2008-nak, ám az másfél hét alatt elfogytak. Adószakértők szerint egy éve lehet tudni, hogy új szabályozás lesz idén januártól, így több számlatömböt kell lecserélni.

Január elsejétől szigorodtak a számlaadás feltételei, idéntől már csak új típusú, más fajta sorszámmal ellátott számlákat lehet kibocsátani, ennek megfelelően a régi készleteket sem lehet tovább használni, azokat le kellett cserélni.

Az InfoRádió értesülései szerint ez komoly gondokat okozott a nyomtatványboltokban, több helyütt ugyanis nem lehet kapni számlatömböt.

Ezt megerősítette a tömböket gyártó Pátria Nyomda Zrt. kereskedelmi igazgatója is. Nagy Norbert az InfoRádiónak azt mondta, egy-két napon belül feltöltik a készleteket.

Az egyszerűsített adattartalmú készpénzfizetési számla és az általános átutalásos számla a slágertermék. Ezekből január első néhány napjában kéthavi mennyiséget értékesítettünk. Számítottunk arra, hogy dömping lesz, de ilyen mértékűre nem. Azt gondoltuk, hogy a négyhavi készlet elég lesz a januári igény fedezésére, ez gyakorlatilag az első másfél hét alatt elkopott - mondta Nagy Norbert.

Az igazgató szerint egy-két nap alatt fel tudják tölteni a boltokat az új típusú számlatömbökkel, de ha marad a megnövekedett igény, akkor január végéig hiánycikk marad a számlatömb. A nyomda szerint a hiány oka, hogy mindenki januárra hagyta a régi számlatömbök selejtezését, holott az új típusú nyomtatvány már nyár óta kapható, ezen felül szerinte a tájékoztatás sem volt megfelelő.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke szerint viszont a nyomdáknak egy évük volt felkészülni a nyomtatványok elkészítésére, az új típusú számlatömb bevezetéséről ugyanis egy 2006-os jogszabály rendelkezik.

Az a kivételes eset van, amikor a jogszabály-előkészítője, jogalkotói oldal időben lépett, tehát több mint egy évvel a határidő előtt már bejelentette a változásokat. Úgy látszik, erre nem készült fel a nyomdaipar - közölte Vadász Iván.

A Pénzügyminisztérium az áfacsalások visszaszorítása érdekében vezette be az új típusú számlatömböt, Vadász Iván szerint viszont inkább az ellenőrzést kellene szigorítani, nem újabb adminisztratív terheket aggatni a vállalkozók nyakába.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×