Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kór, amely naponta meggyilkol egy nőt Magyarországon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az alultájékoztatottság és a szűrések elhanyagolása miatt naponta meghal egy nő méhnyakrákban - mondta az InfoRádiónak a Magyar Rákellenes Liga elnöke az Európai Méhnyakrákmegelőzési Hét kapcsán. Vasváry Artúrné hozzátette: az Európai Unióban egységesíteni fogják a nőgyógyászati szűrések kötelező szakmai minimumszintjét.

Egységesítik az Európai Unióban a nőgyógyászati szűrővizsgálatok szakmai minimumszintjét - tájékoztatta az InfoRádiót a Magyar Rákellenek Liga elnöke.

Vasváry Artútné hozzátette: fontos, hogy a nők megfelelő felvilágosítást kapjanak a szűrésekről, és az azok segítségével elkerülhető betegségekről.

A liga elnöke közölte: ma még nem lehet tudni pontosan, hogy a humán papillómavírus (HPV), a méhnyakrák egyik okozója elleni vakcina hány évig ad védettséget, ezért azoknak is el kell járniuk a szűrésekre, akik beoltatták magukat.

Sok nő még nem értette meg, hogy a szűrővizsgálatokra a rák kialakulásának megelőzése miatt kell járni, vagyis azoknak is rendszeresen meg kell jelenniük nőgyógyászuknál, akik teljesen tünetmentesek - tette hozzá a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Manapság a tájékozatlanság és a szűrések elhanyagolása miatt naponta meghal egy nő Magyarországon. A cél az - mondta Vasváry Artúrné -, hogy azokat a nőket is megszólítsák, akik egyáltalán nem mennek nőgyógyászhoz, és nem ismerik a betegség következményeit.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke közölte: az szeretnék elérni, hogy csökkenjen a méhnyakrákban elhunyt nők száma Magyarországon.

Hanganyag: Torda Júlia