eur:
393.86
usd:
368.27
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Tömeges nagykövet-csere várható nyáron

Nyáron 18-20 országban nevezhet ki új nagykövetet a Külügyminisztérium - értesült az InfoRádió külügyi forrásból. Úgy tudjuk, a jelöltek között van Füzes Oszkár, a Népszabadság munkatársa és Straub Elek, a Magyar Telekom egykori vezére is. A tömeges váltás okai egyelőre nem ismertek. A parlament külügyi bizottsága február végén hallgathatja meg a jelölteket.

Az InfoRádió értesülései szerint a Külügyminisztérium hamarosan kinevezheti Füzes Oszkárt, a Népszabadság munkatársát bukaresti, Straub Eleket, a Magyar Telekom Nyrt. volt elnök-vezérigazgatóját pedig berlini nagykövetnek.

Úgy tudjuk, hogy rajtuk kívül a tárca nyárig közel 20 országban cseréli le a magyar külképviselet vezetőjét. További nevekről, országokról és az okokról egyelőre nem tudunk.

Jóllehet Terényi János jelenlegi bukaresti magyar nagykövet mandátuma szeptemberben lejár, Peisch Sándor viszont már 2003 januárja óta vezeti Magyarország berlini nagykövetségét, nála nem aktuális a váltás.

A sorba illeszkedik az új római nagykövet, Merényi Miklós is, aki múlt héten vette át megbízó levelét Sólyom László köztársasági elnöktől. Õ a gazdasági tárca nemzetközi szakállamtitkári székét cserélte az olasz nagyköveti posztra, korábban azonban újságíró volt.

Ahogy újságíró volt Horvát János is, aki tavaly év eleje óta Magyarország kubai nagykövete. Míg korábban az volt a gyakorlat, hogy a külügyi tárca diplomatákat, volt nagyköveteket nevezett ki egy-egy ország magyar külképviseleti vezetőjének, a példák is mutatják, hogy egyre több nagykövetjelölt érkezik a médiából és az üzleti világból.

A Külügyminisztériumból származó információk szerint nyáron léphetnek hivatalba az új jelöltek, személyükről azonban a parlament külügyi bizottságának is szavaznia kell.

Az Országgyűlés neve elhallgatását kérő munkatársa szerint a külügyi bizottság február végén dönthet arról, hogy támogatja-e a jelölteket.

Szerző: Nagy Tamás

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×