eur:
394.52
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

"Ez már háború, és egyelőre nem is lesz vége"

Háborúnak nevezte Ehud Olmert izraeli kormányfő a Hamász fegyvereseivel folytatott összecsapásokat. A Gázai övezet közeli izraeli városokat érő rakétatámadások miatt Ehud Barak védelmi miniszter elrendelte a határátkelőhelyek ideiglenes lezárását.

A sorozatos rakétatámadások miatt egyre dühösebb az izraeli közvélemény, hiszen ezrek kénytelenek a nap nagy részét az óvóhelyeken tölteni. Ennek köszönhetően senki nem vesztette életét a rakétatámadásokban.

Egy ecuadori önkéntest azonban agyonlőttek a palesztin orvlövészek, a támadás miatt az izraeli hadsereg.

"Délen háború folyik minden nap és minden éjjel. Nem tolerálhatjuk, és nem is fogjuk tolerálni az izraeli állampolgárok elleni állandó támadásokat... Folytatjuk a katonai akciót, bölcsen és vakmerően, a lehető legnagyobb pontossággal, hogy csak azokra mérjünk csapást, akik támadnak minket" - jelentette ki Ehud Olmert.

A kormányfő szerint "ennek a háborúnak addig nem lesz vége", amíg a palesztinok le nem állítják a rakétatámadásokat.

Csütörtökön a palesztinok negyven rakétát lőttek ki Izraelre, és a támadások pénteken reggel is folytatódtak, ezért Ehud Barak védelmi miniszter elrendelte a gázai határátkelőhelyek ideiglenes lezárását.

Arról még nem döntött, hogy egyes létfontosságú humanitárius szállítmányokat átengedjenek-e az övezetbe, de az alapvető élelmiszereket és más javakat szállító teherautók nem mehetnek át a következő napokban.

Mahmúd Abbasz palesztin elnök az Egyesült Államok beavatkozását kérte.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×