Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vadkerítés miatt vitáznak a krisnások és a somogyvámosiak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szögesdrótkerítést húztak több mint száz hektáros földjük köré a Krisna-tudatú hívők Somogyvámoson. A turistalátványosságként is szolgáló völgy lakói a vadkároktól akarják megvédeni a fáikat, de nem ez okozott konfliktust a falubeliekkel, hanem az, hogy a földmérők munkája nyomán kiderült: néhány terület a krisnásoké, nem pedig a falusiaké. Az utóbbiak most már a vallási közösség szent állattemetőjét is kifogásolják, és százéves fák kiirtásával vádolták meg a völgylakókat. Somogyvámos polgármestere szerint senki nem hibás. Böröcz János úgy véli: az idő majd megoldja az eddig békében egymás mellett élő krisnások és somogyvámosiak problémáját.

A nemtörődömség lehet az oka a somogyvámosiak és az ott élő Krsina-tudatú hívők közötti vitának, a termelőszövetkezet felbomlása után ugyanis senki nem tájékoztatta az embereket a földterületek tulajdonjogának változásáról - mondta a település polgármestere, hozzátéve: a helybeliek úgy érzik, hogy elvették tőlük a saját tulajdonukat, holott az már régóta nem volt az övék.

Böröcz János szerint elfogadható indok, hogy a Krisna-völgy lakói a vadkárok megelőzése érdekében húztak kerítést a terület köré, hiszen több millió forint értékben ültettek fákat oda.

A polgármester közölte: a Krisna-tudatú hívők állattemetőt alakítottak ki a területen, hogy elhullott szent állataikat ott hantolhassák el, erre pedig engedélyt is kaptak az illetékes hatóságtól. A település első embere nem érti, miért sért ez egyes somogyvámosiakat.

Tehettek volna engedményeket a völgy lakói a terület körbekerítésekor - mondta Böröcz János, aki az egyeztetések során az eredeti tervek kisebb módosítását javasolta a Krisna-tudatú hívőknek, akik azonban nem álltak kötélnek.

A polgármester szerint az idő majd megoldja a problémákat.

Engedtek, ahol tudtak

A vadkerítést a hivatalos területhatárok szerint húzták fel a Krisna-tudatú vallási közösség területének egy része köré, ez ellen azonban néhány somogyvámosi kifogást emelt - mondta az InfoRádiónak a közösség tájrendezési és környezetvédelmi osztályvezetője.

Pőcze Vilmos - szerzetesi nevén Pártha Dás - közölte: a földmérők vizsgálata során kiderült, hogy néhány terület, amelyet néhány somogyvámosi lakos évtizedek óta a sajátjának hitt, valójában a Krisna-közösség tulajdona.

Az osztályvezetője úgy érzi, kompromisszumkészek voltak, ahol csak lehetett, de fejlesztési terveik hosszú távra szólnak, ezért nem fogadhatták el a falusiak minden kérését.

A Krisna-völgy illetékesei folytatni kívánják az egyeztetést a településen élőkkel, hiszen úgy vélik, hogy egy ilyen kis közösségben az együttélés csak a harmónián és a nyugodt, megfontolt viselkedésen alapulhat - mondta Pőcze Vilmos.

Hanganyag: Herczeg Zsolt