Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Közös koalíciós módosító javaslatok az egészségbiztosítási törvényhez

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az SZDSZ és az MSZP közösen nyújtja be módosító javaslatait az egészségbiztosítási törvényhez, a munkát az Egészségügyi Minisztérium koordinálja. Horváth Ágnes szerint mindössze néhány pontosításról lesz szó.

A koalíciós pártok csupán néhány ponton szeretnék módosítani az egészségbiztosítási törvényt. A tervek szerint fontos változás lesz, hogy a nagy összegű beavatkozásokat - például a szervátültetést - a korábbi tervekkel ellentétben nem csupán az állam fizeti majd.

Az egészségpénztárak a műtétek 10 százalékát fizetik majd, hogy ne pusztán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jogutódjáé, az Országos Kockázatkezelési Alapé legyen a kockázat - számolt be róla az egészségügyi miniszter.

Horváth Ágnes hozzátette: tovább szigorítják a betegtoborzás szabályait is. Orvosok és egészségügyi dolgozók továbbra sem vehetnek részt a kampányban, amennyiben mégis, forráselvonás lesz a következménye.

A miniszter hangsúlyozta: szabálytalan, hogy egészségügyi szakemberek próbáljanak meg plusz juttatás fejében tagokat toborozni az egyes biztosítótársaságoknak.

"Abszurd a KDNP módosító javaslata"

Horváth Ágnes elképzelhetőnek tartja, hogy a járulékfizetők képviselői részt vegyenek a pénztárak ellenőrzésében, ám a döntési folyamatban nem kaphatnak helyet.

A miniszter a KDNP módosító javaslatát teljesen elfogadhatatlannak tartja. Eszerint a daganatos betegek akárhányszor válthatnának pénztárat, pusztán bejelentési kötelezettségük volna.

A módosító indítványokat február 6-ai ülésén tárgyalja az Országgyűlés egészségügyi bizottsága, a törvény február 11-én kerül ismét a parlament elé.

Hanganyag: Seres Gerda