Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Az ügyészek készítik fel a rendőröket a hamis tanúzásra\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Igazuk van a bíráknak, amikor hamis tanúzással vádolják a rendőröket - mondta az InfoRádiónak Posta Imre, a Köztársasági Õrezred elbocsátott pszichológusa. Saját tapasztalataira hivatkozva azt állította: kész forgatókönyvek alapján készítik fel a rendőröket arra, mit valljanak, mivel ha elítélnék őket, a feletteseikre vonatkozó felelősségi kérdések is felmerülnének.

Posta Imre azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az index.hu megtudta: a Fővárosi Főügyészség szóvivője szerint tudható, kik voltak azok a rendőrök, akik ártatlan embereket bántalmaztak 2006 őszén, de nem őket fogták perbe. Korábban a rendőri túlkapások tárgyalását vezető bíró azt mondta: a rendőrök hamisan tanúskodtak.

Kész forgatókönyv van a rendőrségi és ügyészségi összefonódásra - vélekedett saját tapasztalatai alapján a Köztársasági őrezred elbocsátott pszichológusa. Posta Imre szerint azt a kérdést kell feltenni: kinek az érdeke, hogy ne derüljön ki, ha egy rendőr hibát követett el.

Van ugyan belső ellenőrzés, de kellene egy olyan szervezet is, amelyik felülről felügyelné a rendvédelmi szerveket, és pontosan azt a rendőri magatartást lenne hivatott kiszűrni, amelyeket az ügyészség vizsgál - tette hozzá.

A rendőri belső ellenőrzés és az ügyészség munkatársai "elég jól összedolgoznak" - számolt be személyes tapasztalatairól a pszichológus, aki emlékeztetett arra, hogy a valamilyen botrány miatt távozó rendőri vezetők csak "helycserés támadást" hajtanak végre.

Hanganyag: Litauszky Balázs