Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Fidesz megerősítő népszavazást kezdeményez az egészségbiztosítási törvényről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az egészségbiztosítási törvény megerősítésére irányuló népszavazást kezdeményez a Fidesz. A párt parlamenti frakcióvezetője az InfoRádiónak elmondta, megerősítő népszavazás esetén nem kell aláírást gyűjteni, így a korábbi három kérdéssel együtt, már tavasszal referendumot lehetne tartani róla.

A Fidesz megerősítő népszavazást kezdeményez az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényről - mondta az InfoRádiónak Navracsics Tibor a párt háromnapos siófoki elnökségi ülése után.

A legnagyobb ellenzéki párt parlamenti frakciójának vezetője kiemelte: tisztában vannak azzal, hogy egy civil kezdeményezésként egy házaspár népszavazást kezdeményezett az ügyben, amelyet támogatnak, de a megerősítő népszavazást hamarabb tarthatják meg.

Abban bíznak, hogy a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazáshoz csatlakozhatna negyedik kérdésként az egészségbiztosítási törvény megerősítésére vonatkozó kérdés - közötle Navracsics Tibor.

A Fidesz frakcióvezetője kifejtette, hogy a megerősítő népszavazás esetében nincs aláírásgyűjtés, és a parlament szavaz arról, hogy kiírja-e a referendumot.

Abban bíznak, hogy a szocialisták is belátják, hogy ez egy olyan súlyú kérdés, amelyben vissza kell adni a népnek a döntés jogát - hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Navracsics Tibor hozzátette, a Fidesz elnöksége a hónap végén dönt a népszavazási kampány menetrendjéről. A törvénymegerősítő népszavazás alkotmányjogilag létező intézmény, sok országban ismert, sőt, van olyan állam, ahol csak ezt a népszavazást alkalmazzák - mondta az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász.

Chronowski Nóra kiemelte: a törvénymegerősítő népszavazás lényege, hogy a parlament által elfogadott törvény csak akkor hirdethető ki, ha azt megerősíti a referendum, vagyis az országgyűlés általi elfogadás és a köztársasági elnöki kihirdetés közé ékelődik.

Az ilyen népszavazás mindig ügydöntő, vagyis ha a választópolgárok többsége igennel szavaz, akkor ki lehet hirdetni, ha nemmel, akkor nem lehet - tette hozzá a Pécsi Tudományegyetem docense.

A törvénymegerősítő népszavazáson nem lehet kérdést megfogalmazni, hiszen az adott, csak arról lehet szavazni, hogy egyetértenek-e az adott törvénnyel - emelte ki az alkotmányjogász.

Az államfő, a parlamenti képviselők egyharmada, a kormány, vagy a választópolgárok kezdeményezhetnek törvénymegerősítő népszavazást, de aláírást csak a választópolgári kezdeményezés esetén kell gyűjteni - fejtette ki Chronowski Nóra.

A parlamentnek egyszerű többséggel dönt arról, hogy kiírja-e a törvénymegerősítő népszavazást.

Hanganyag: Nagy Tamás