eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Senki sem ellenőrzi, mire költik a pénzt az iskolák

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetűeknek Alapítvány elnöke szerint Magyarországon senki sem ellenőrzi azt, hogy az iskolák valójában mire költik az integrált oktatásra járó fejkvótát. Mohácsi Erzsébet az InfoRádiónak elmondta: sok helyen, például Hajdúhadházon, felveszik a roma gyerekek után járó pénzt, azután kiteszik őket egy melléképületbe. Számos helyen, többek között Miskolc egyik iskolájában, fel sem veszik a romákat.

Beperelt egy miskolci iskolát az Esélyt a Hátrányos Helyzetűeknek Alapítvány: itt két intézményt vontak össze, de a beiskolázási körzetek külön maradtak, így az egyik iskolában továbbra is csak cigány gyerekeket tanítottak, a másikban pedig csak magyarokat - mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke.

Mohácsi Erzsébet közölte: Hajdúhadházon is találkoztak az alapítvány munkatársai hasonló esettel. Itt a roma gyerekeket egy melléképületben helyezték el, annak ellenére, hogy felvették az integrált oktatásért járó normatívát.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetűeknek Alapítvány elnöke hozzátette: senki sem ellenőrzi, hogy az iskolák mire költik ezt a pénzt.

Az alapítvány a hajdúhadházi iskola ellen is pert indított, így annak vezetése szeptembertől nem igényelte a normatívát, bár a roma gyerekeket még mindig - az egész más célra épült - melléképületben tanítják, ahol kisebb tanulóhelyiségeket alakítottak ki - mondta Mohácsi Erzsébet.

Az oktatás színvonala itt olyan, mint ötven évvel ezelőtt lehetett: a gyerekek nem férhetnek hozzá a számítógépekhez, még tornaterem sincs, ahol a testnevelés órát megtarthatnák nekik - fűzte hozzá az Esélyt a Hátrányos Helyzetűeknek Alapítvány elnöke.

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×