Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Április elején megtartható a népszavazás?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Alkotmánybíróság várhatóan két héten belül dönt a népszavazással összefüggésben érkezett kifogásokról, Sólyom László köztársasági elnök tehát már február közepén kihirdetheti a referendum napját - értesült az InfoRádió. Ez azt jelenti, hogy a népszavazást március végén, április elején meg lehet tartani. Az Országos Választási Iroda már decemberben megkezdte a felkészülést, az adminisztráció tehát mindenképpen készen lesz a referendum napjára - mondta az InfoRádiónak az iroda vezetője.

Hét kifogás érkezett a december 17-én meghozott országgyűlési határozatok ellen a népszavazással összefüggésben - mondta az InfoRádiónak az Alkotmánybíróság sajtófőnöke.

Sereg András közölte: az Ab a kifogások ügyét soron kívül tárgyalja majd, a döntés két héten belül, február elején várható.

Elkészülnek

Az Országos Választási Iroda már december közepén megkezdte a felkészülést a népszavazásra, elsőként a szavazóköröket kellett kialakítani - mondta az InfoRádiónak a szervezet vezetője.

Rytkó Emília közölte: most következik a költségvetés részletes meghatározása, és többek között a döntés arról, hogy milyen összegeket kapnak az egyes települések a szavazókörzetek kialakítására.

Jogalkotói munka is vár még az Országos Választási Iroda munkatársaira, hiszen ebben az időszakban kell elkészíteni a végrehajtási rendeleteket, amelyekben meghatározzák, hogy mik az egyes választási irodák tennivalói a referendumra való felkészülés és a lebonyolítás során - tette hozzá a szervezet vezetője.

Rytkó Emília elmondta: a felkészülést biztosan befejezik a népszavazás időpontjáig.

Az InfoRádió úgy értesült, hogy Sólyom László köztársasági elnök az Alkotmánybíróság döntése után nem használja ki teljesen a rendelkezésére álló 15 napot, hanem egy hét alatt dönt a referendum napjáról, amit azonnal kihirdet, várhatóan február közepén.

Hanganyag: Herczeg Zsolt