eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nagy kárt okoznak a házmesterek

Nemcsak a fákat, hanem a talajt is hosszú időre tönkreteszik az utakról elkotort, sózott hókupacok. A Fővárosi Kertészeti Zrt. vezérigazgatója szerint ezt sok esetben már nem a közterület-fenntartók, hanem a házak tulajdonosai vagy az általuk megbízott takarítók okozzák.

Tíz év alatt el lehet pusztítani egy több évtizede élő fát azzal, ha a sózott havat rendszeresen a tövébe lapátolják - figyelmeztetett Kocsis László, a Fővárosi Kertészeti Zrt. vezérigazgatója.

A nátrium ugyanis tönkreteszi a talaj szerkezetét, a kloridion pedig elpusztít minden élő baktériumot benne.

Ha elpusztul a talaj, akkor elpusztul benne minden élő szervezet is. Először csak egy-egy ág szárad el a fán, majd az egész elpusztul.

A vezérigazgató szerint a megoldás az lenne, ha nem sót szórnának a járdákra, hanem valamilyen csúszásgátló anyagot, például homokot vagy kőzúzalékot.

A fák pusztulását szerinte nem a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hómentesítési gyakorlata okozza, sokkal inkább a lakók, a házmesterek és a közös képviselők.

Budapest félmillió fájából ugyanis a főváros kezelésében mindössze 27 ezer van - mondta Kocsis László.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Számos ország közelmúltbeli esete azt mutatja, hogy a feldolgozóipari foglalkoztatás növelése ahhoz hasonló, mint amikor egy gyorsan távolodó célpontot üldöznénk. Az automatizálás és a képzettséget igénylő technológiák jelentősen valószínűtlenné tették, hogy a feldolgozóipar olyan munkaerő-felszívó hatással bírjon, mint amilyennel egykor rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a jövő „jó munkahelyeit” a szolgáltatóiparban kell megteremteni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×