eur:
393.48
usd:
364.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Sólyom László a kárpátaljai magyar oktatás gondjairól tájékozódott

Elsősorban az ukrán felvételi rendszerrel összefüggő problémákról tárgyalt kárpátaljai magyar vezetőkkel Beregszászon Sólyom László köztársasági elnök.

Az államfő úgy fogalmazott: a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolának döntő szerepe van abban, hogy a magyarság megmaradjon Kárpátalján.

Sólyom László a diplomák elismerésével összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy az érettségi vizsgákat a jövőben magyar nyelven kellene tartani, mert ez biztosíthatná az utánpótlást a magyar főiskola számára.

Csernicskó István, a beregszászi főiskola rektorhelyettese azt mondta: Ukrajnában idén először jelenti a felvételi vizsgát is az emelt szintű érettségi .

Sólyom László államfő és Viktor Juscsenko délutáni, munkácsi találkozóján  az ukrán államfő ígéretet tett a magyar köztársasági elnöknek a magyar diákok, tanárok, illetve oktatási intézmények számára hátrányos problémák orvoslására.

Az ukrán elnökkel Munkácson tartott megbeszélése után Sólyom László magyar újságíróknak elmondta, hogy mindenképpen hátrányosan érinti a kárpátaljai magyar diákokat az, hogy újabban az egységes érettségi-felvételit ukránul kell letenni. Sólyom László hozzátette: van szándék az ukrán félben a probléma rendezésére.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×