eur:
394.28
usd:
365.03
bux:
65607.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Gyurcsány: Nem változik idén az MSZP politikájának fő iránya - a nap hírei

Elsősorban a magyar kisebbséget érintő oktatási kérdésekről tárgyalt kárpátalján az államfő. A kormányfő szerint idén sem változik az MSZP politikájának fő irányvonala. Az amerikai elnök szerint a világ országai közül továbbra is Irán támogatja leginkább a terrorizmust. A nap legfontosabb hírei 2008. január 13-án, vasárnap.

Az államfő kárpátaljai látogatása

Elsősorban a magyar kisebbséget érintő oktatási kérdésekről tárgyalt egynapos kárpátaljai látogatásán a köztársasági elnök.

Sólyom László az ukrán államfővel Munkácson tartott megbeszélés után azt mondta: Viktor Juscsenko ígérete szerint mindent megtesznek azért, hogy a felvételi rendszer módosítása ne érintse hátrányosan a magyar diákokat és oktatási intézményeket.

Sólyom László emlékeztetett: a kárpátaljai magyar diákoknak elsősorban az jelent hátrányt, hogy az egységes érettségi-felvételi vizsgát ukránul kell letenniük.

A köztársasági elnök nem sokkal korábban Beregszászon tárgyalt kárpátaljai magyar vezetőkkel. Az államfő úgy fogalmazott: a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolának döntő szerepe van abban, hogy a térség magyarsága fennmaradjon.

Gyurcsány Ferenc 2008-ról


A nyugodt építkezés programját valósítják meg az idén a szocialisták - közölte a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc pártelnök, az MSZP országos elnökségének kétnapos egri ülése után úgy fogalmazott: 2008-ban az MSZP politikájának fő iránya nem változik, a cél, hogy növekedjen a hétköznapi élet biztonsága.

Arról is beszélt, hogy tavasszal országos pártértekezleten értékeli a kormány eddigi tevékenységét és fogalmazza meg a következő két évre szóló javaslatokat az MSZP.

A Fidesz kíváncsi a kormányzati negyed szerződéseire


A kormányzati negyed szerződéseinek nyilvánosságra hozatalát követeli a Fidesz. Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban azt mondta: pontosan tudni szeretnék a kiadások és a várható bevételkiesés összegét.

Balsai István hangsúlyozta: egyebek mellett arra várnak választ, hogyan pótolja a kormány azt a 30 milliárd forintot, amit a minisztériumi épületek eladásából terveztek. Az ellenzéki párt magyarázatot vár arra is, miért működik tovább a projekt monitoring iroda az év végéig.

A kormányszóvivői iroda továbbra is úgy véli: semmilyen kár nem érte az adófizetőket, mert a telkeket egy állami cégtől, a MÁV-tól vásárolták meg, a pályáztatás és az előkészítő munkálatok révén pedig megépülhet Budapest új negyede.

Szili: Érdemes lenne elkészíteni a hungarikumok jogi szabályozását


A homogén nemzetállam eszméje miatt kellett szenvedniük a kitelepített népcsoportoknak a 20. században - erről az Országgyűlés elnöke beszélt a Veszprém megyei Bánd községben, a település német nemzetisége kitelepítésének 60. évfordulóján.

Szili Katalin a megemlékezés után ellátogatott a herendi porcelánmanufaktúrába. Mint mondta: érdemes lenne elkészíteni a hungarikumok jogi szabályozását.Bush Iránt bírálja

Az amerikai elnök szerint a világ országai közül továbbra is Irán támogatja leginkább a terrorizmust. George Bush erről közel-keleti körútjának legújabb állomásán, az Egyesült Arab Emírségekben beszélt.

Az amerikai elnök úgy fogalmazott: Teherán tevékenysége a világ minden országának biztonságát veszélyezteti. George Bush rövidesen Szaúd-Arábiában és Egyiptomban folytatja körútját, és továbbra is arra szeretné rávenni az arab országokat, hogy támogassák az izraeli-palesztin békefolyamatot és segítsenek visszaszorítani Irán növekvő befolyását.

Teherán négy héten belül megválaszolja az atomprogramjával összefüggő, még tisztázatlan kérdéseket. Erről a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója és Irán vezető tisztségviselői állapodtak meg Teheránban.

Mohamed el-Baradei, a bécsi székhelyű szervezet főigazgatója az ügyben két napig tárgyalt iráni illetékesekkel, többek között Mahmúd Ahmadinezsád elnökkel.

Újabb tüntetések Grúziában


Grúziában több tízezren tüntettek a múlt heti, előrehozott elnökválasztás végeredménye miatt. A hivatalos bejelentés szerint Mihail Szaakasvili jelenlegi államfő a voksok több mint 53 százalékát szerezte meg, az ellenzék ugyanakkor továbbra is csalással vádolja a politikust.

Az elnök legnagyobb vetélytársa, Levan Gacse-csi-ladze ellenzéki jelölt a voksok valamivel több mint 25 százalékát szerezte meg.

Kenyai válság

Kenyában már csaknem 700 halálos áldozata van a december végi elnök- és parlamenti választások után kitört politikai-etnikai zavargásoknak. Az elmúlt napokban 89 holttestet találtak az afrikai ország nyugati tartományaiban.

A térségből mintegy 260 ezer ember menekült el az erőszakhullám elől. Kenyában azért törtek ki a zavargások, mert az ellenzék szerint az államfő csalással nyerte meg az elnökválasztást. Mwai Kibaki január 15-dikére hívta össze az új összetételű parlament alakuló ülését.

Letartóztatás a végzetes bántalmazás után

30 napra előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a fiatalembert, aki csütörtökön bántalmazott egy 18 éves fiút, aki nem sokkal később belehalt sérüléseibe.

A Fővárosi Bíróság sajtótitkársága azt közölte: azért döntöttek így, mert fennáll a szökés és az elrejtőzés veszélye.

Csütörtökön a főváros VIII. kerületében egy 18 éves szakközépiskolás fiút az iskolából hazafelé menet bántalmazták, nem sokkal később pedig rosszul lett, de a mentők már nem tudták megmenteni életét. Az orvos szakértő megállapítása szerint a halált koponyaalapi törés okozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar vármegyei székhely térségében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×