Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szinte lehetetlen leválni a távfűtésről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy fővárosi jogszabály alapján szigorúan fellép a Főtáv Zrt. a távfűtésről leválni szándékozók ellen - mondta az InfoRádiónak Balogh Róbert a társaság szóvivője. Aki úgy dönt, hogy a cég hozzájárulása nélkül cseréli le a fűtőtesteket, annak a Főtáv továbbra is kiszámlázza a fűtés alapdíját.

Évente egy-két épület és néhány lakás vált le a távfűtési rendszerről, ugyanakkor sokan csatlakoznak ahhoz - mondta az InfoRádiónak a Főtáv Zrt. szóvivője.

Balogh Róbert közölte: szigorúbban lépnek fel és maradéktalanul betartatják a hatályos jogszabályokat a Főtávtól távozni szándékozó fogyasztók esetében. Alkalmazzák például azt a fővárosi rendeletet, amely előírja, hogy távhővezeték 200 méteres körzetében olyan fűtési mód nem létesíthető, amely többletemisszióval jár, vagyis jobban szennyezi a környezetet, mint a távfűtés.

Ez a szabály eleve kizárja, hogy az olcsóbb gázfűtésre térjenek át a lakók. Balogh Róbert szerint ez azért van így, mert télen a fűtés miatt kerül a legtöbb káros anyag a levegőbe, a szabály azonban megakadályozza, hogy mennyiségük tovább növekedjen.

Ugyancsak korlátozás, hogy amennyiben egy többlakásos épületből egy lakás szeretne leválni, a Főtáv elvárja a tulajdonosok száz százalékos hozzájárulását - fűzte hozzá a társaság szóvivője.

Balogh Róbert elmondta: az elmúlt években csupán néhány tucat társasházból keresték meg a Főtávot, tavaly pedig egyetlen fogyasztó sem vált le a távhőszolgáltatásról azután, hogy megismerte a jogszabályi feltételeket.

A szolgáltató nem veszi tudomásul annak a fogyasztónak a leválását, aki jogellenesen cseréli le fűtési rendszerét. Néhány ilyen eset történt csak - közölte Balogh Róbert, majd hozzátette: az ilyen ügyekben indított pereket sorra a Főtáv nyerte meg.

Korábban az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium lakásügyi titkárság-vezetője az InfoRádiónak elmondta: az idei panelpályázatok elbírálásakor már nem élvez feltétlen védelmet a távfűtés, vagyis bizonyos átalakítások megvalósítása esetén a lakóközösségek leválhatnak a távhőszolgáltatásról, a lépést azonban érdemes jól átgondolni.

Hanganyag: Tenczer Gábor