eur:
392.03
usd:
366.78
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Még nincs vége a Herzog-műkincsekért folytatott küzdelemnek

A Herzog-műkincsek ügyében jogerősen elutasította az örökösök keresetét csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla. Martha Nierenberg, a híres műgyűjtő, Herzog Mór Lipót unokája az egykor nagyapja tulajdonát képező tizenegy festmény visszaadását követelte a magyar államtól. Varga Tamás, a műgyűjtő leszármazottainak jogi képviselője az InfoRádiónak azt mondta: az ítélőtábla azzal érvelt, hogy az örökösök már kaptak pénzbeli kártérítést.

Nem lehet pontosan meghatározni, mekkora értéket képviselnek a Herzog-műkincsek, árukat a piaci kereslet és kínálat mindenkori viszonya határozza meg - mondta az InfoRádiónak Herzog Mór Lipót műgyűjtő leszármazottainak jogi képviselője.

Varga Tamás közölte: a Fővárosi Ítélőtábla azért utasította el az örökösök keresetét, mert a magyar állam megszerezte a műkincsek tulajdonjogát, ráadásul a felperes jogelődje az Egyesült Államoktól kártérítést kapott a festmények egy része után, ez pedig kizárja a további igények érvényesítésének lehetőségét.

Az örökösök eredetileg tizenkét festmény kiadását követelték a magyar államtól, közülük egyet - indokolás nélkül - meg is kaptak - tette hozzá a jogász, aki közölte: a pernek lesz folytatása.

A festményeket a második világháborúban rabolták el a nácik, a műtárgyak az ötvenes években kerültek a Szépművészeti Múzeumba és a Magyar Nemzeti Galériába, de tulajdonjogukat a magyar állam nem szerezte meg.

A Martha Nierenberg által visszakövetelt képek közül eddig - bírósági ítélet alapján - mindössze egy festményt, Munkácsy Mihály Krisztus fehér lepelben című alkotását adták vissza az örökösnek, a többiről - köztük El Greco, idősebb Lucas Cranach és Courbet alkotásairól - évek óta folyik a vita - közölte az ügyvéd.

Martha Nierenberg 1999 októberében indított polgári peres eljárást a magyar állam és a két magyar múzeum ellen, hogy az egykor nagyapja tulajdonában álló műtárgyakat visszaszerezze.

A bírósági ítéletek kimenetelétől függetlenül az elrabolt műkincsek visszaadását kérte a magyar kormánytól Hillary Clinton, az amerikai elnökjelöltségért versenybe szálló demokrata párti szenátor.

Az erről szóló - immár második - levelet Hillary Clinton kedden, január 8-án küldte el Göncz Kinga külügyminiszternek, hangsúlyozva: a Fővárosi Ítélőtábla döntésétől függetlenül szorgalmazza a festmények visszaadását a jogos örökösöknek, Herzog Mór Lipót leszármazottainak.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×