Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Fidesz szerint az "őszödi modell" felé haladunk

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz szeretné tudni, hogy a kormányzati negyed projekt leállítása miatt pontosan mekkora bevétel-kiesés várható az idei költségvetésben.

Az ellenzéki párt helyettes szóvivője az InfoRádióban emlékeztetett arra: az eredeti elképzelések szerint a korábban eladásra szánt minisztériumi épületekből mintegy 30 milliárd forintos bevételt, a telekvásárlás miatt pedig 8 milliárdos kiadást jelentett volna a beruházás.

Cser-Palkovics András szerint a kormányzati negyed beruházásának megállítása után az "őszödi modell" irányába mennek a dolgok, ami azt jelenti, hogy az állam eladja, majd visszabérli az épületeket, ahogyan az korábban Gyurcsány Ferenc cégei és a balatonőszödi kormányüdülő esetében történt.

A fideszes politikus kifejtette: ha a 30 milliárdos, a kormányzati épületek eladásából származó idénre tervezett költségvetési bevételből kivonjuk a kormányzati negyed mintegy 8 milliárdos telekvásárlását, akkor még mindig 22 milliárdos bevételkieséssel kell számolni.

Az ellenzéki képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy tudomása szerint a Pénzügyminisztérium illetékesei nem ítélték súlyosnak a bevételkiesést.

Cser-Palkovics András megjegyezte: ez hiteltelenné teszi azt a kormányzati kommunikációt, amely szerint a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj megszűnése esetén elmaradó, csaknem ugyanekkora összeg komoly költségvetési problémát jelentene.

Hanganyag: Németh Zoltán