eur:
393.77
usd:
368.81
bux:
65759.72
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Elítélték a korábbi Postabank-vezért - a nap legfontosabb hírei

Érdemi választ vár egy cég a kormányzati negyeddel összefüggésben, Demszky Gábor szerint 2008 a fejlesztések éve lesz, nem jogerősen elítélték Princz Gábort, a Postabank volt elnök-vezérigazgatóját - a nap legfontosabb hírei.

Kérdések és milliárdok

A kormányzati negyedre érvényes ajánlatot tevő konzorcium egyik tagja, az Europolis Kft. érdemi választ vár a pályázati anyagára - közölte a társaság ügyvezetője. Szél Csaba az InfoRádióban elmondta: részletes gazdasági indoklást várnak, mert a kormány döntését nem tartják indokoltnak. Hangsúlyozta: ennek ismeretében döntenek arról, hogy indítanak-e kártérítési pert. Úgy fogalmazott: a társaság mögött lévő gyakorlati tapasztalat és pénzügyi garanciák lehetővé tették volna, hogy az elvárásoknak megfelelően épüljön fel a kormányzati negyed, a pályázati kiírás szerinti 700 napos határidővel. A Fidesz szerint mintegy 10 milliárd forintba került eddig a kormányzati negyed beruházás. Balsai István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban azt mondta: a kabinet 7 milliárd forintot adott a telkekért a MÁV-nak, több mint két és fél milliárd forintból pedig az úgynevezett Projekt Monitoring Bizottságot működtetné az év végéig. A kormányszóvivői iroda szerint semmilyen kár nem érte az adófizetőket, mert egy állami cégtől, a MÁV-tól vásárolták meg a telkeket.

Újítani kéne

A Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara általános alelnöke szerint a kormány rákényszerül gazdaságpolitika megváltoztatásra, mert az ország versenyképessége gyenge, adórendszere elavult és rossz, a külföldi tőke vonzása megtorpant. Vadász György egy budapesti háttérbeszélgetésen emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaságot a régió országai megelőzik, a magyar kis- és középvállalkozások egyre inkább lemaradnak a versenyben. A kamara általános elnöke szerint a magyar gazdaság helyzetének javítása érdekében a foglalkoztatottságot kellene növelni. Mint mondta: jelenleg kevesen fizetnek sok közterhet, és ezen változtatni kell az élőmunka terhének csökkentésével.

Elszakadt a papír

Kilencvenhét dolgozót bocsátanak el a fűzfői Papírfeldolgozó Kft.-től; a cégnél 103-an dolgoztak, az elbocsátottak munkaviszonya január 15-ével szűnik meg - közölte a balatonalmádi munkaügyi kirendeltség vezetőhelyettese. Boórné Mórocz Éva azt mondta, hogy a munkaügyi szervezetnek fizetésképtelenséggel indokolta a cégvezetés a döntését.

Jól költünk

Magyarország az első helyen áll az Európai Unió tizenkét új tagországa között az uniós pénzek felhasználásában a 2004-2006-os források mutatói alapján- közölte az Európai Bizottság regionális politikai felelőse. Danuta Hübner Brüsszelben azt is hangsúlyozta: a 27 tagország között Magyarország a harmadik.Demszky bizakodik

A főpolgármester szerint az idei a fejlesztések éve lesz Budapesten. Demszky Gábor azt mondta: a terveknek megfelelően halad a 4-es metró építése és az idén 30 nagyobb beruházás kezdődik, vagy folytatódik. A szabad demokrata politikus hozzátette: egyebek mellett befejeződik a Szabadság híd rekonstrukciója, a Megyeri híd építése, és elkezdődik a Margit híd felújítása

Plakáton a búcsúzó érmék

160 millió forintot költ az 1 és 2 forintos érmék márciusi bevonásával összefüggő hirdetésekre a Magyar Nemzeti Bank - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. A reklámokat az írott és elektronikus sajtóban, továbbá a kül- és beltéri médiafelületeken jelentetik meg a következő hónapokban. Az 1 és 2 forintosokkal március elsejéig lehet fizetni, de a kereskedelmi bankokban, a takarékszövetkezetekben és a postákon még fél évig be lehet váltani az érméket.

Első fokon Princz ellen

Hanyag kezelés vétségében találta bűnösnek a Fővárosi Ítélőtábla Princz Gábort, a Postabank volt elnök-vezérigazgatóját, akit 3 millió 600 ezer forint pénzbüntetésre ítéltek. Az ügy további 3 vádlottját 1,5-1,5 millió forintra büntették, a többiek korábbi felmentő ítéletét helybenhagyták. Az ügyész súlyosbításért, az ügyvédek pedig - eljárásjogi hibákra hivatkozva - felmentésért fellebbeztek; az ügy a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik. Az Ítélőtábla indoklása szerint a hanyag kezelés vétségét már az elsőfokú, nem jogerős ítélet is felvetette, de azt külön nem indokolta. Az ügyben 34,6 milliárd forintos, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt 2003-ban emelt vádat a Fővárosi Főügyészség. A vádlottakat a Fővárosi Bíróság 2006 júliusában első fokon felmentette, de az ügyészség az ítélet hatályon kívül helyezését kérte, így került az ügy a táblabíróságra, amely most 4 vádlott esetében megváltoztatta az ítéletet.

Bush békét szeretne

Azonnali béketárgyalásokra szólította fel a Palesztin Hatóság elnökét és az izraeli kormányfőt az amerikai elnök. George Bush azután beszélt erről Jeruzsálemben, hogy izraeli és palesztin vezetőkkel tárgyalt a térségben.

Kenyai megállapodás

A kenyai belpolitikai válságban egymással szemben álló pártok megállapodtak abban, hogy egy Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár vezette afrikai bizottság közvetítésével törekszenek a válság megoldására. Ezt a ghánai államfő, az Afrikai Unió soros elnöke jelentette be Nairobiban, ahol másfél napig közvetítő tevékenységet folytatott Mwai Kibaki kenyai elnök, és Raila Odinga, az ellenzék vezére között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×