eur:
394.72
usd:
370.35
bux:
65325.36
2024. április 19. péntek Emma

Bocsánatot kér-e a durva kijelentésért Veres János?

Leállt a kormány a banki verseny ösztönzésével - írja a Népszabadság. Nyáron még úgy tűnt, januártól új világ jön, könnyebb lesz a bankváltás, változnak a korlátozó szabályok és mégiscsak lesz a hiteleket olcsóbbá tevő pozitív adóslista.

Ma csak arról tudni, hogy az eredeti határidőket nem tartják be. Újak nincsenek, a munka állítólag folyik. A gyakorlatban áll. A kormányszóvivői iroda - a lap kérdéseire adott - válaszából annyi derül ki: elkülönítetten, tárcánként folyik az előkészítő munka egyes ügyekben. Ezeknek azonban aligha van közük az átfogó banki versenyt segítő intézkedéssorozathoz.

Több jut fejlesztésekre, de a villanyszámla kifizetése számos önkormányzatnak gondot okoz - így jellemzi a települések helyzetét a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára - írja a Népszabadság. Zongor Gábor szerint emiatt kétségkívül indokolt a kormány azon törekvése, hogy az adósságállományt csökkentsék, de az erre vonatkozó törvénymódosítás legfeljebb tüneti kezelés.

A működési és fenntartási költségekre biztosított központi támogatások reálértéke ugyanis évek óta csökken, és a tendencia az idén sem fordul meg. Számos település ezért újabb hitelekkel kénytelen betömni a lyukakat.

Ellentétesek az alkotmánnyal a január elsején életbe lépett áfatörvény fordított adózásról szóló rendelkezései - állítja a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) budapesti elnöke a Magyar Nemzetben.

Ruszin Zsolt szerint az új paragrafusok szerint egyebek közt az ingatlanokhoz kapcsolódó javítási, tisztítási, karbantartási, átalakítási és bontási munkálatok esetében az általános forgalmi adót nem a szolgáltatás nyújtójának, tehát a vállalkozónak, hanem a megrendelőnek kell bevallania és megfizetnie.

Ruszin Zsolt úgy vélekedett: a jogszabály szövege túlságosan széleskörű értelmezésre ad lehetőséget, ez pedig sérti az alaptörvényben rögzített jogállamiság elvét. A szakértő szerint a jogalkotó egyszerűen nem értette meg pontosan az EU elvárásait, ezért szövegezte meg pongyolán a rendelkezést.

A Magyar Nemzet azt is írja, hogy plenáris parlamenti ülésen, külön miniszteri felszólalásban kell bocsánatot kérnie a Központi Statisztikai Hivatal 2004-ben jogellenesen felmentett egyik helyettes vezetőjétől Soós Lőrinctől a pénzügyminiszternek, miután tegnap a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú bíróság korábbi döntését.

Veres János egy 2005-ös parlamenti interpellációra adott válaszában úgy fogalmazott: "A KSH korábbi vezetőit többek között azért kellett meneszteni, mert a szakma alapvető, tárgyszerű követelményeinek nem feleltek meg, s mert vezetői és szervezési képességeik felől is komoly aggályok merültek fel".

A miniszter annak ellenére tette a kijelentést, hogy a Fővárosi Bíróság már több ítéletében is kimondta: a KSH korábbi vezetőit (Mellár Tamást és két helyettesét, Vukovits Gabriellát és Soós Lőrincet) indoklás nélkül és jogellenesen menesztették posztjukról.

Három fontos, a gazdasági forgalomra ható, a jobb versenyképességet szolgáló törvényt készít elő tavaszig az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium - tudta meg a Világgazdaság. Az egyik csomagtervezet különösen a cégek közötti viták gyorsabb rendezéséhez nyújthat segítséget.

A másik csomag egyszerűbb eljárást alkalmaz, és szűkíti a visszaélések lehetőségét a közbeszerzésekben, míg az üzleti élet igényeihez igazodva egyebek közt több jogintézményt és szerződéstípust vezet be a leendő Ptk.

A Napi Gazdaság azt írja: az idei költségvetés létszámadatai alapján ebben a kormányzati ciklusban már nem változik a minisztériumok létszáma, azaz a központi közigazgatásban továbbra is mintegy hatezren dolgoznak majd.

Idén egyedül a kancelláriában lesz érdemi, tíz százalékot meghaladó létszámnövekedés a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Hivatal beolvadása nyomán, míg - az üzemeltetési és a technikai munkák kiszervezése miatt - több tárcánál is kevesebben dolgoznak majd.

A pénzcentrum.hu összefoglalta az ideális munkahely kialakításának legfontosabb szabályait, amiket az épület, vagy az iroda kialakításánál mindenképpen figyelembe kell venni, különben nem biztosíthatók megfelelő munkakörülmények a dolgozóknak. A túlzsúfolt és sötét iroda ugyanis nagyban rontja az ott dolgozók teljesítőképességét és hangulatát is.

A portfolio.hu azt írja: nyugtalan hónapok várnak a tőzsdei befektetőkre a Raiffeisen legfrissebb globális részvénystratégiája szerint, mivel az Egyesült Államok ingatlanpiacáról kiindult globális hitelválság valós hatásai egyelőre nem felmérhetőek.

A 2008-as profitvárakozások az elemzők szerint még mindig túl magasak, ugyanakkor a Fed további kamatcsökkentései, valamint a kedvező értékeltségi szintek miatt nem kell összeomlással számolnunk.

A szektorok közül azért kifizetődő lehet a defenzíveket választani, így a szakértők a közszolgáltatókat, a távközlési papírokat, a nem ciklikus fogyasztási javakat és a technológiai részvényeket ajánlják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×