Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kóka: A reformok folytatásáról kell szólnia az idei évnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A reformok folytatásáról kell szólnia az idei évnek - mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke. A kisebbik kormányzó párt vezetője évadnyitó tájékoztatóján kiemelte: az SZDSZ a növekedést megalapozó politika képviseltét tekinti a legfontosabb feladatának 2008-ban.

Az SZDSZ a növekedést megalapozó politika képviseletét tekinti a legfontosabb feladatának 2008-ban - közölte Kóka János, a szabad demokraták elnöke sajtótájékoztatóján, amelyet a párt három miniszterével közösen tartott.

A kisebbik kormánypárt elnöke hangsúlyozta: szükség van a reformok folytatására, a közteherviselés átalakítására, illetve a pártfinanszírozás rendbetételére és a korrupció visszaszorítására.

Kóka János a pártfinanszírozás rendbetétele kapcsán több, már tavaly is elhangzott javaslatot ismételt meg.

Az SZDSZ elnöke szerint felső határt kell meghatározni a költéseknél, számlaadásra kell kötelezni a pártokat, a kampányidőszakot csökkenteni kell, míg az Állami Számvevőszéket valós ellenőrzési jogosítvánnyal kell felruházni. Elfogadható az az ellenzéki javaslat, hogy kampányidőszakban a pártok ne hirdethessenek - tette hozzá.

Ezeket az intézkedéseket önkormányzati választások és népszavazás esetén is be kell tartani - vélekedett Kóka János. Az SZDSZ elnöke javasolta, hogy a mostani népszavazási kampány költségeit, illetve ennek forrásait a pártok hozzák nyilvánosságra.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kiemelte: 2008 az átalakulás és stabilizálódás éve lesz.

A tárca a szűrésekre nagyobb hangsúlyt fektet, emellett megtiltanák a dohányzást a zárt nyilvános helyeken, valamint folyik a szülési program kidolgozása - fejtette ki.

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter közölte: az idei év legfontosabb feladata a zöld alkotmányozás folytatás, ami alatt a nemzeti éghajlat-változási, az energia- és a fenntartható fejlődési stratégiákat kell érteni.

Egy alapot hoznának létre az előre nem látható környezeti károk kifizetésére - tette hozzá Fodor Gábor.

Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter szerint 2008-ban véghez kell vinni a közlekedés reformját, meg kell erősíteni az információs társadalmat és gazdasági növekedést kell elérni.

Az első fél év az adó- és járulékrendszer átalakításáról fog szólni - emelte ki a tárcavezető.

Az SZDSZ tervei között szerepel a Volán-társaságok mellett a Szerencsejáték Zrt., az Állami Autópálya-kezelő Zrt. és a Magyar Villamosművek egy részének a privatizálása - tette hozzá Kákosy Csaba.

Fidesz: az SZDSZ-nek senki sem hisz

"Az SZDSZ-es minisztereknek ma már senki sem hisz. Az ígéreteikből soha nem azok valósultak meg, amelyek a nemzet számára hasznosak, hanem kizárólag azok, amelyek ártanak az országnak; ilyen a nemzeti vagyon SZDSZ által erőszakolt elherdálása és az egészségbiztosítás privatizációja is. Világossá vált, hogy minden egyes nap, amelyet az SZDSZ a hatalomban tölt, súlyos kártételt jelent Magyarországnak" - tudatta közleményben Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa