eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma

Kóka: A reformok folytatásáról kell szólnia az idei évnek

A reformok folytatásáról kell szólnia az idei évnek - mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke. A kisebbik kormányzó párt vezetője évadnyitó tájékoztatóján kiemelte: az SZDSZ a növekedést megalapozó politika képviseltét tekinti a legfontosabb feladatának 2008-ban.

Az SZDSZ a növekedést megalapozó politika képviseletét tekinti a legfontosabb feladatának 2008-ban - közölte Kóka János, a szabad demokraták elnöke sajtótájékoztatóján, amelyet a párt három miniszterével közösen tartott.

A kisebbik kormánypárt elnöke hangsúlyozta: szükség van a reformok folytatására, a közteherviselés átalakítására, illetve a pártfinanszírozás rendbetételére és a korrupció visszaszorítására.

Kóka János a pártfinanszírozás rendbetétele kapcsán több, már tavaly is elhangzott javaslatot ismételt meg.

Az SZDSZ elnöke szerint felső határt kell meghatározni a költéseknél, számlaadásra kell kötelezni a pártokat, a kampányidőszakot csökkenteni kell, míg az Állami Számvevőszéket valós ellenőrzési jogosítvánnyal kell felruházni. Elfogadható az az ellenzéki javaslat, hogy kampányidőszakban a pártok ne hirdethessenek - tette hozzá.

Ezeket az intézkedéseket önkormányzati választások és népszavazás esetén is be kell tartani - vélekedett Kóka János. Az SZDSZ elnöke javasolta, hogy a mostani népszavazási kampány költségeit, illetve ennek forrásait a pártok hozzák nyilvánosságra.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kiemelte: 2008 az átalakulás és stabilizálódás éve lesz.

A tárca a szűrésekre nagyobb hangsúlyt fektet, emellett megtiltanák a dohányzást a zárt nyilvános helyeken, valamint folyik a szülési program kidolgozása - fejtette ki.

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter közölte: az idei év legfontosabb feladata a zöld alkotmányozás folytatás, ami alatt a nemzeti éghajlat-változási, az energia- és a fenntartható fejlődési stratégiákat kell érteni.

Egy alapot hoznának létre az előre nem látható környezeti károk kifizetésére - tette hozzá Fodor Gábor.

Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter szerint 2008-ban véghez kell vinni a közlekedés reformját, meg kell erősíteni az információs társadalmat és gazdasági növekedést kell elérni.

Az első fél év az adó- és járulékrendszer átalakításáról fog szólni - emelte ki a tárcavezető.

Az SZDSZ tervei között szerepel a Volán-társaságok mellett a Szerencsejáték Zrt., az Állami Autópálya-kezelő Zrt. és a Magyar Villamosművek egy részének a privatizálása - tette hozzá Kákosy Csaba.

Fidesz: az SZDSZ-nek senki sem hisz

"Az SZDSZ-es minisztereknek ma már senki sem hisz. Az ígéreteikből soha nem azok valósultak meg, amelyek a nemzet számára hasznosak, hanem kizárólag azok, amelyek ártanak az országnak; ilyen a nemzeti vagyon SZDSZ által erőszakolt elherdálása és az egészségbiztosítás privatizációja is. Világossá vált, hogy minden egyes nap, amelyet az SZDSZ a hatalomban tölt, súlyos kártételt jelent Magyarországnak" - tudatta közleményben Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×