Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rádiós interjú után szigorítja gyakorlatát a vöröskereszt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az InfoRádió többször beszámolt arról, hogy a Magyar Vöröskereszt bizalmai alapon ad adománygyűjtő perselyeket, és nem ellenőrzi azokat, akik gyűjtésbe kezdenek bizonyos nemes célok érdekében. Az interjúk hatására a Vöröskereszt átgondolta a perselykölcsönzési gyakorlatát, és új, szigorúbb szabályokat hozott.

Változtat a perselykölcsönzési gyakorlatán a Magyar Vöröskereszt, mert a szervezet attól fél, hogy visszaélnek az adományokkal - mondta az InfoRádióban a főigazgató.

Czimbalmos Ágnes kifejtette: nem mondhatnak nemet az igénylésekre, de attól tartanak, hogy a csalók is a Magyar Vöröskereszthez fordulnak.

A Magyar Vöröskereszt ezentúl a perselyt igénylő cégektől és nonprofit szervezetektől 30 napnál nem régebbi cégbírósági bejegyzést kér, valamint két embernek kell átvenni az adománygyűjtő dobozt - közölte a főigazgató.

A szervezet letéti díjért adja át a perselyeket, továbbá egy szerződést kell aláírni, amelyben az igénylők vállalják, hogy csak a megjelölt célra használják fel az összegyűjtött pénzt - közölte Czimbalmos Ágnes.

A vöröskereszt csak abban az esetben adja át a perselyeket, ha azokon a szervezet emblémáját letakarják. Erre azért van szükség, mert nem adhatják az emblémát egy célhoz, ha nem tudják, mire használják fel a pénzt - emelte ki a főigazgató.

Czimbalmos Ágnes elismerte, hogy ez nem teljesen biztos megoldás, de nem tudnak jobbat jelenleg.

Az InfoRádió korábban többször is beszámolt arról, a Magyar Vöröskereszt bizalmai alapon ad adománygyűjtő perselyeket, de a szigorú szabályozás hiányában elképzelhetők a visszaélések.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa