Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Influenza: idén senki nincs biztonságban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az eddigi megbetegedések máris mutatják, hogy az idei influenzát okozó vírus nemcsak az időseket és a gyermekeket, hanem az összes korosztályt fenyegeti - mondta az InfoRádiónak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese. Szolnoky István figyelmeztetett: az idén várhatóan többen lesznek influenzások, bár ez az úgynevezett Salamon-szigeteki vírusfertőzés ugyanolyan lefolyású, mint a többi influenzavírus okozta betegség.

Tavaly fedezték fel a szakértők a H1N1-es influenzavírus Salamon-szigetekről elnevezett altípusát, amely ellen a korábban használt ellenanyagok nem nyújtanak védelmet - mondta az InfoRádiónak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese.

Szolnoky István közölte: a tudósok már akkor feltételezték, hogy ez a vírus felel majd az újabb megbetegedések nagyobb részéért.

Az előrejelzés helyes volt, hiszen eddig Európában és az Egyesült Államokban az emberek több mint 80 százalékát ez a vírus betegítette meg.

A Salamon-szigeteki altípus által okozott megbetegedés lefolyása nem különbözik a többiétől - tájékoztatott a főorvos, aki hozzátette: az influenza elleni oltóanyag az Európában betegséget okozó influenzavírusok 90 százaléka ellen véd.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese elmondta: arra számítanak, hogy idén több lesz a megbetegedés, mivel a Salamon-szigeteki vírusra nemcsak a kisgyermekek, hanem valamennyi korosztály fogékony.

Ezt mutatja az is, hogy szinte teljesen egyforma a megbetegedések aránya a fiatal felnőttek, a középkorúak és a kisgyermekek között - fűzte hozzá Szolnoky István.

Hanganyag: Torda Júlia