eur:
394.74
usd:
371.3
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Bővülő eBEV és elektronikus árverés az APEH szolgáltatásai között

Bővülnek az adóhivatal elektronikus szolgáltatásai. Az APEH elnökhelyettese az InfoRádiónak elmondta: többek között megújul az eBEV portál, illetve lehetőség lesz adóigazolások elektronikus úton történő igénylésére. Az idei adótörvények lehetővé teszik, hogy elektronikus úton az interneten keresztül kerüljön sor az adóhivatali árverésekre.

Folyamatosan vezeti be az adóhivatal új elektronikus szolgáltatásait: többet tud majd az eBEV portál és az ABEV keretrendszer, emellett mostantól elektronikusan is benyújthatók lesznek az adószámot vagy adóazonosítót tartalmazó adatmódosító adatlapok - mondta az InfoRádiónak az APEH elnökhelyettese.

Polgár Péter közölte, hogy januártól mindenki hozzáférhet saját törzsadataihoz is.

Idén az APEH már nem küldi ki a folyószámlaadatokat azoknak, akik elektronikus adóbevallásra kötelezettek: ők már csak e-mailt kapnak arról, ha pótlékot számolnak fel nekik - tette hozzá az adóhivatal elnökhelyettese.

Nehéz meghatározni, mekkora megtakarítást jelent az adóhivatal számára az elektronikus ügyintézés továbbfejlesztése: a nyomdai és postaköltségek mindenképpen kisebbek lesznek - közölte Polgár Péter.

Az APEH elnökhelyettese elmondta: azon dolgoznak, hogy a jövőben minden beadványt elektronikusan is el lehessen juttatni az adóhivatalhoz.

Árverés az interneten

Január 1-jétől a végrehajtási eljárások keretében lefoglalt vagyontárgyakat elektronikus árverésen értékesíti az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal - mondta az InfoRádiónak Varga Lászlóné, az APEH elnökhelyettese

Varga Lászlóné közölte: az internetes aukción bárki részt vehet, ennek feltétele, hogy a magánszemély az okmányirodánál regisztráltassa magát, és rendelkezzen a kormányzati ellenőrzési portál felhasználási jogosultságával.

Az elektronikus árverési oldalra az adóhivatal honlapján keresztül lehet bejelentkezni - tájékoztatott az APEH elnökhelyettese, aki azt tanácsolja: a felhasználók licitálás előtt olvassák el az aukcióra vonatkozó szabályokat.

Visszaélés ellen

Az árverésről szóló hír megjelenésétől kezdve 15 napig lehet tájékozódni az aukcióról, ezután 8 napig lehet licitálni az egyes tárgyakra. Az nyer, aki a legmagasabb ajánlatot teszi; őt e-mailben és levélben is értesítik, az ajánlott összeget pedig nyilvánosságra hozzák - mondta Varga Lászlóné.

Amennyiben a nyertes mégsem viszi el a licitált vagyontárgyat, az a második legnagyobb összeget ajánló személyé lesz, ha annak sem kell, a harmadik vásárolhatja meg. Ez így megy tovább az ötödik helyezettig - tette hozzá az APEH elnökhelyettese.

Az első vagyontárgyat hétfőn hirdette meg az APEH, ennek az aukciónak január 30-án lesz eredménye - magyarázta Varga Lászlóné.

Korábban bizonyos árverező körök megfélemlítették a potenciális licitálókat annak érdekében, hogy a legalacsonyabb áron juthassanak hozzá a tárgyakhoz. Mivel az internetes aukció anonim, az ajánlott összegek pedig nem kerülnek nyilvánosságra, nem lesz mód visszaélésre - mondta az APEH elnökhelyettese.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×