eur:
395.5
usd:
366.66
bux:
65459.02
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Országszerte csaknem 450-en sérültek meg az ónos eső miatt - a nap hírei

Országszerte csaknem 450-en sérültek meg az ónos eső miatt történt balesetekben. Az európai energiahiány miatt nem tartja célszerűnek a január elsejei időpontot a hazai energiapiac megnyitására a Fidesz. Kenyában elutasította az ellenzék a hivatalban lévő államfő ajánlatát a nemzeti egységkormány megalakítására. A nap hírei 2008. január 6-án, vasárnap.

Sok baleset történt az ónos esőban

Országszerte gondokat okozott a közlekedésben a tartós ónos eső és a jegesedés. A mentőket mintegy 450-szer hívták balesetekhez, a tűzoltók pedig az átlagosnál másfélszer több, csaknem 50 riasztást kaptak.

Az Országos Mentőszolgálat szolgálatvezető főorvosa az InfoRádióban azt mondta: délutánig országszerte csaknem 450-en sérültek meg a jeges utakon. Pfahler Pál hozzátette: Pest megyében 150 sérültet láttak el, főként végtag és fejsérülés miatt.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a tűzoltók elsősorban árokba csúszott autók miatt kaptak riasztást, de a közutakon senki nem sérült meg komolyabban.

A vonatok átmenetileg jelentős késésekkel jártak a Keleti pályaudvarról, de a szakemberek már megtisztították az eljegesedett váltóberendezéseket.

Veszprém környékén és az Észak-Balatoni utakon több helyközi és távolsági buszjárat nem indult el.

A Fidesz rossznak tartja az időzítést


A Fidesz szerint a január 1-jei időpont nem volt alkalmas a hazai energiapiac megnyitására, mivel Európában energiahiány van és ez kihat a lakosságra valamint a gazdasági szektorra is.

Fónagy János, az ellenzéki párt képviselője azt mondta: a piacnyitást akkor kellett volna megtenni, amikor az unióban normalizálódik az energiaellátás helyzete.

Emlékeztetett arra, hogy a lakosság január elseje óta 9,8 százalékkal fizet többet az áramért. A politikus úgy vélte: tavasszal újabb áremelésre lehet számítani.

Közben Budai Bernadett kormányszóvivő úgy nyilatkozott: a kabinet azért döntött az árampiac megnyitása mellett, mert ez a fogyasztók érdeke; a verseny hosszú távon az árak féken tartásához és jobb szolgáltatásokhoz vezet.

Fodor javuló hatékonyságra számít

Látványos eredményre számít az idén a megújuló energiaforrások felhasználásában és az energiahatékonyság javításában a környezetvédelmi miniszter.

Fodor Gábor elmondta: a zöld energia térnyerését a meglévő anyagi forrásokon felül a szén-dioxid értékesítésből származó állami bevételekkel is ki lehet egészíteni.

Hozzátette: folytatódik az árvízvédelmi-vidékfejlesztési program, amelynek részeként az idén 2-3 árapasztó tározót adnak át. Szólt arról is, hogy 227 emberrel bővítik a zöldhatóságok létszámát, így összesen 1.346-an dolgoznak majd a szervezeteknél.Hatalmas fennakadások Európa több országában

Európa számos országában is fennakadást okoz a közlekedésben a fagy és a havazás. Csehországban hárman haltak meg a csúszós utakon, Prágában 15-20 centiméteres hó esett.

Hasonló a helyzet Szlovákiában is. Az ország déli területein vastag jégréteg borítja az utakat, a magasan fekvő területeken pedig hó nehezíti a közlekedést.

Németországban is gondokat okoz az ónos eső, a fővárosban, Berlinben csaknem 500 ember sérült meg. Bulgáriában 8-ra emelkedett a rendkívüli hideg halálos áldozatainak száma.

Az orosz főváros, Moszkva utcáin újabb három ember fagyott meg, ezzel már november óta már 70-re emelkedett a hideg halálos áldozatainak száma.

Pakisztán nem enged


Pakisztán nem engedi, hogy amerikai erők az ország területén az al-Kaida terrorszervezet vagy a szélsőséges tálib mozgalom harcosai után kutassanak.

Az ország külügyminisztériuma azután közölte ezt, hogy a New York Times azt írta: az ügyben tegnap egyeztettek George Bush elnök vezető biztonsági tisztségviselői pakisztáni illetékesekkel.

Az Egyesült Államok feltételezése szerint a pakisztáni-afgán határ vidékén bujkál Oszama bin Laden, az al-Kaida irányítója és Ajman al-Zavahiri, a terrorszervezet második számú vezetője is.

Ellenzéki nem az egységkormányra


A kenyai ellenzék elutasította a hivatalban lévő államfő ajánlatát a nemzeti egységkormány megalakítására. Indoklásuk szerint Mwai Kibaki nem tehet semmiféle ajánlatot, mivel nem nyerte meg a december végi választásokat.

Kenyában december utolsó napjaiban zavargások törtek ki, mert az ellenzék szerint az elnök csalással nyerte meg a voksolást. A megmozdulásokban 360 ember vesztette életét.

A zavargások miatt a Magyar Külügyminisztérium továbbra sem javasolja az utazást az afrikai országba. Kenyában még több mint 200 magyar turista tartózkodik, de valamennyien biztonságban vannak.

Súlyos buszbaleset Graz közelében

Ausztriában 17-en megsérültek egy macedóniai utasokat szállító dán autóbusz balesetében Graz közelében. Három sérült állapota súlyos.

A rendőrség tájékoztatása szerint az A9-es autópályán északi irányban haladó jármű eddig ismeretlen ok miatt megcsúszott egy kereszteződésben és a felüljáróról a mélybe zuhant. Az autóbuszon 45, Dániában dolgozó macedón vengédmunkás utazott. Az első vizsgálatok szerint a jármű tökéletes műszaki állapotban volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×