Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kormányzati negyed - ennyi volt?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Népszabadság értesülése szerint eredménytelenné nyilvánítják a kormánynegyed felépítésére kiírt közbeszerzési pályázatot, a kabinet csak 2010-ben folytatná a programot. Lapszemle.

Valószínűleg már csak egy kérdésre kell választ találni az új kormányzati negyeddel kapcsolatban: miképpen jelentsék be, hogy vége - fogalmaz a Népszabadság.

A terv megszületése óta megfogalmazott, ám mindvégig megválaszolatlanul hagyott többtucatnyi kérdéssel ellentétben ezt most nem lehet elspórolni. Budai Bernadett kormányszóvivő jelenleg egyetlen választ tud: az új kormányzati negyed építéséről hivatalos kormány- és országgyűlési határozat van, amely szerint az épületegyüttest 2009-ben átadják.

A kormánykabinet jövő heti ülésén persze új döntést is hozhatnak. Egyelőre annyi bizonyos, hogy a kabinet bekérte a közbeszerzési pályázatra érkező egyetlen ajánlat anyagát véleményformálás céljából.

A kormány tavaly januári határozata óta milliárdokat költöttek az új negyed létrehozására. A legtöbbet a MÁV-telkek megvásárlása vitte el: ez 7,1 milliárdba került. Igaz, ebből csak 4,8 milliárdot kapott a vasúttársaság, a többit az adósságállományából vonták le.

Nem kevés pénzbe került a nemzetközi építészeti pályázat lebonyolítása sem. A kormány mind a 17 pályamunkát megvette, összesen 72 millió forintért. A bírálóbizottság és a szakértők díjazása cirka 25 milliót vitt el. A többi bizottság munkájának árát nem hozták nyilvánosságra.

Semmi sem teljesült

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy a kormány és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége együttműködési megállapodásából semmi sem teljesült, így az a konföderáció vezetői szerint nincs érvényben.

Gyurcsány Ferencnek várhatóan nem kell arra számítania, hogy a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és tagszervezetei látványosan felmondanák a választások előtt vele kötött együttműködési megállapodást.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint tisztázni kellene, hogy a kormányfő miért nem egyeztet a szakszervezetekkel; és hogy ez a helyzet így marad-e a jövőben is.
Balogh Béla, a Vasas Szakszervezet elnöke kifogásolta, hogy a kormányfő ígéreteiből semmi sem valósult meg. Balogh Béla úgy vélte: a kormányzati ígéretek mögött nincs felelősségvállalás, így valóságtartalmuk is megkérdőjelezhető.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége elnöksége kedden ül össze, hogy hivatalos álláspontot alakítson ki. Január második felében pedig mindenképpen találkozni akarnak a miniszterelnökkel.