Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Egészségbiztosítási Alap 28 milliárdos pozitívummal zárta 2007-et

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pozitív mérleggel zárt az Egészségbiztosítási Alap 2007-ben, a kiadások és a bevételek különbsége 28,2 milliárd forint volt - mondta el Pálfalvi András, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettese. A bevételek összege 1.676 milliárd, a kiadásoké pedig 1.648 milliárd forint volt.

Történetében először zárt pozitív mérleggel egy évet az egészségbiztosítási kassza. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vezetősége szerint a tavalyi eredmény főként a járulékfizetők nagyobb számának, nem a kiadási oldal visszafogásának köszönhető.

A bevételek és a kiadások különbsége 2007-ben 28,2 milliárd forint volt. 2006-hoz képest tavaly emelkedtek a gyógyító megelőző ellátásokra és a gyógyszerár-támogatásra szánt összegek - ezáltal nőttek a kifizetések - de egyúttal szélesedett a járulékot fizetők köre, 12 millióval kevesebb vényt váltottak ki, és 10 százalékkal csökkent a táppénzt igénybe vevők napi átlagos létszáma, valamint a táppénzes napok száma.

Ungár Klára főigazgató-helyettes a betegterhek csökkenéséről azt mondta: visszaesett az indokolatlan gyógyszerfogyasztás, az olcsóbb, generikus készítmények árversenyt okoztak, így még olcsóbbá tették a hasonló hatóanyagú termékeket, valamint az orvosok gyógyszerfelírásának szabályozása is hozzájárult a betegterhek csökkenéséhez.

Az OEP vezetése közölte azt: folytatódik a biztosítotti jogviszony-ellenőrzés.

Székely Tamás főigazgató szerint jelenleg 9.631.000 biztosított regisztrált az illetékes pénztáraknál. A rendezetlen helyzetűek száma viszont állandóan változik annak függvényében, hogy ki lép járulékfizetőként újonnan a rendszerbe, és ki lép ki onnan a nyugdíjazással - utána már az állam fizet -, valamint ki intézi jelenleg az ügyét.

Hanganyag: Gál Ildikó