eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az Egészségbiztosítási Alap 28 milliárdos pozitívummal zárta 2007-et

Pozitív mérleggel zárt az Egészségbiztosítási Alap 2007-ben, a kiadások és a bevételek különbsége 28,2 milliárd forint volt - mondta el Pálfalvi András, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettese. A bevételek összege 1.676 milliárd, a kiadásoké pedig 1.648 milliárd forint volt.

Történetében először zárt pozitív mérleggel egy évet az egészségbiztosítási kassza. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vezetősége szerint a tavalyi eredmény főként a járulékfizetők nagyobb számának, nem a kiadási oldal visszafogásának köszönhető.

A bevételek és a kiadások különbsége 2007-ben 28,2 milliárd forint volt. 2006-hoz képest tavaly emelkedtek a gyógyító megelőző ellátásokra és a gyógyszerár-támogatásra szánt összegek - ezáltal nőttek a kifizetések - de egyúttal szélesedett a járulékot fizetők köre, 12 millióval kevesebb vényt váltottak ki, és 10 százalékkal csökkent a táppénzt igénybe vevők napi átlagos létszáma, valamint a táppénzes napok száma.

Ungár Klára főigazgató-helyettes a betegterhek csökkenéséről azt mondta: visszaesett az indokolatlan gyógyszerfogyasztás, az olcsóbb, generikus készítmények árversenyt okoztak, így még olcsóbbá tették a hasonló hatóanyagú termékeket, valamint az orvosok gyógyszerfelírásának szabályozása is hozzájárult a betegterhek csökkenéséhez.

Az OEP vezetése közölte azt: folytatódik a biztosítotti jogviszony-ellenőrzés.

Székely Tamás főigazgató szerint jelenleg 9.631.000 biztosított regisztrált az illetékes pénztáraknál. A rendezetlen helyzetűek száma viszont állandóan változik annak függvényében, hogy ki lép járulékfizetőként újonnan a rendszerbe, és ki lép ki onnan a nyugdíjazással - utána már az állam fizet -, valamint ki intézi jelenleg az ügyét.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×