Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Török Gábor: \"A koalíciós oldalon beindult a bukási spirál\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Török Gábor politológus, a Vision Consulting igazgatója szerint a kormány bukási spirálba került. A koalíció képviselői ugyanis egyre kevésbé hisznek abban, hogy megnyerik a következő választásokat, így a közösségi helyett az egyéni érdekeiket szolgálják.

Míg az őszödi beszéd által uralt időszakban alapvetően szimbolikus-ideológiai kérdésekről szólt a magyar politika, amely hagyományosan jobb az MSZP-SZDSZ-koalíciónak, mára - alapvetően a Fidesz magatartásának megváltozása miatt is - alapvetően materiális témák, a megszorító csomag kérdései uralják a napirendet - mondta a Vision Consulting igazgatója.

Török Gábor hozzátette, hogy ezekből a vitákból rendre vesztesen kerül ki a kormányoldal.

Ami igazán súlyos a jövőt tekintve, hogy beindult a koalíciós oldalon a bukási spirál. Ez a logika, a gondolkodási mód, a politikai klíma megváltozását jelenti - közölte.

A politológus szerint ez azt jelenti, hogy a koalíció képviselői egyre kevésbé hisznek az újabb választási győzelemben.

Emiatt egyre kevésbé követik a közös érdeket, helyette az egyéni célok kerülnek előtérbe: rövidtávú haszonmaximalizációt folytatnak - tette hozzá.

Török Gábor úgy vélekedett, hogy egyfajta helyezkedés kezdődött el, amely önbeteljesítő jóslatként hathat, és maga is része lehet a következő választásokon a koalíció vereségének.

A Vision Consulting igazgatója szerint az elemzési szempontból lényeges elemek azt mutatják, hogy 2007 végén a kormányoldal sokkal rosszabb helyzetben van, mint egy évvel ezelőtt volt.

Egy évvel ezelőtt még sokkal inkább Gyurcsány, mint Orbán koncepciója érvényesült. Volt a kormányfőnek egy világos terve arra, hogy miként tudná a következő választásokat megnyerni - mondta a politológus.

Török Gábor úgy látja, hogy amikor 2007 tavaszán kiderült, új politikai szituáció következik be, bebizonyosodott, Gyurcsány Ferenc is ugyanolyan politikus MSZP-s társai szemében, mint a korábbiak, akit a siker tart a helyén, a sikertelenség pedig könnyen kipenderíthet a bársonyszékéből.

Hanganyag: Mong Attila