Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hidegzuhany gyorshajtóknak: 300 ezer forint is lehet egy bírság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Január 1-jétől a rendőrség akár 300 ezer forintos közlekedési bírságot is kiszabhat, a helyszíni bírság összege pedig legalább 3 ezer forint. Az idei évtől szigorodott a büntetőpontrendszer is.

Az idei évtől a büntetőpontokat már nem kettő, hanem három évig veszik figyelembe - mondta az InfoRádióban Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

A jogosítványt továbbra is 18 pontnál veszik el, de az egyes esetekhez rendelt pontok értéke emelkedett. Ezentúl a gondatlan bűncselekményekért - például egy közlekedési baleset okozásáért - az eddigi 4 helyett 6 pontot szabnak ki, míg a szándékos bűncselekményért, például ittas vezetésért vagy cserbenhagyásért 7 helyett 9-et.

Szabálysértésekért eddig legfeljebb 3 pontot lehetett kiszabni, ezentúl azonban 5-öt is lehet.

A jogosítvány elvesztéséhez továbbra is legalább két bűncselekményt kell elkövetni.

Az osztályvezető elmondta: bár a jogszabály szerint az autók üzemben tartója már felelős a járművével elkövetett szabálytalanságokért, májusig türelmi időt adtak a vezetőknek. Addig csak egy értesítést kapnak arról, mekkora bírságot szabnának ki rájuk.

Január 1-jétől változott a bírságok összege is. Szabálysértésekért a helyszínen legalább 3 ezer, legfeljebb 20 ezer forintot szabnak ki, míg a bűncselekmények bírsága 30 ezertől 300 ezer forintig terjed majd.

Hanganyag: Kálló Izabella