eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fejek hullanak a MÁV-nál, de a vezérigazgató megúszhatja

Január közepére újulhat meg a MÁV Start Zrt. igazgatósága és felügyelőbizottsága, a tagokra a MÁV Zrt. elnöke és a vezérigazgatója tesz javaslatot - mondta el az InfoRádióban a gazdasági és közlekedési miniszter azt követően, hogy kezdeményezte a testületek megújítását, és az utastájékoztatásért felelős vezetők személyes felelősségre vonását.

Szerda hajnalban csak a Bakonyban és Esztergom környékén havazott, az ország más részein legfeljebb szállingózott a hó, a vasúti közlekedés ennek ellenére nem volt zavartalan.

A MÁV-járatok a kora reggeli menetrend szerint elindultak, a nagy mennyiségű hó miatt azonban váltóállítási problémák merültek fel, emiatt néhány vonalon nem indították el az elővárosi vonatokat - közölte a vasúttársaság szerdán.

Kákosy Csaba közlekedési miniszter az InfoRádióban azt mondta: a döntés a MÁV Start Zrt. vezérigazgatójának pozícióját nem érinti.

Elmondta azt is: a társaságnál vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy kit terhel a felelősség a szerdai közlekedési helyzetért.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szerint az elővárosi vonatok kimaradása közel százezer ember közlekedési lehetőségeit nehezítette meg.

A szervezet kifogásolta, hogy a reggel útra kelők semmiféle tájékoztatást nem kaptak, a MÁV honlapján csak szerdán dél körül jelent meg az első információ, az internetes menetrendet pedig nem frissítették.

"A reggeli órákban még a MÁV honlapja is azt állította: a rendes munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok" - írta az egyesület.

A VEKE szerint elfogadhatatlan, hogy a MÁV a menetrendben meghirdetett és az adófizetők pénzéből finanszírozott közszolgáltatást kénye-kedve szerint, egy nappal korábban abbamaradt havazásra hivatkozva nem teljesíti, és erről az utasokat sem tájékoztatja.

A budapesti elővárosi vasúti közlekedésben szerdán tapasztalt járatkimaradások miatt a gazdasági és közlekedési miniszter a MÁV Start Zrt igazgatóságának felmentését kezdeményezte. A miniszter szemléletváltást vár az új testülettől.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×