Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fejek hullanak a MÁV-nál, de a vezérigazgató megúszhatja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Január közepére újulhat meg a MÁV Start Zrt. igazgatósága és felügyelőbizottsága, a tagokra a MÁV Zrt. elnöke és a vezérigazgatója tesz javaslatot - mondta el az InfoRádióban a gazdasági és közlekedési miniszter azt követően, hogy kezdeményezte a testületek megújítását, és az utastájékoztatásért felelős vezetők személyes felelősségre vonását.

Szerda hajnalban csak a Bakonyban és Esztergom környékén havazott, az ország más részein legfeljebb szállingózott a hó, a vasúti közlekedés ennek ellenére nem volt zavartalan.

A MÁV-járatok a kora reggeli menetrend szerint elindultak, a nagy mennyiségű hó miatt azonban váltóállítási problémák merültek fel, emiatt néhány vonalon nem indították el az elővárosi vonatokat - közölte a vasúttársaság szerdán.

Kákosy Csaba közlekedési miniszter az InfoRádióban azt mondta: a döntés a MÁV Start Zrt. vezérigazgatójának pozícióját nem érinti.

Elmondta azt is: a társaságnál vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy kit terhel a felelősség a szerdai közlekedési helyzetért.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szerint az elővárosi vonatok kimaradása közel százezer ember közlekedési lehetőségeit nehezítette meg.

A szervezet kifogásolta, hogy a reggel útra kelők semmiféle tájékoztatást nem kaptak, a MÁV honlapján csak szerdán dél körül jelent meg az első információ, az internetes menetrendet pedig nem frissítették.

"A reggeli órákban még a MÁV honlapja is azt állította: a rendes munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok" - írta az egyesület.

A VEKE szerint elfogadhatatlan, hogy a MÁV a menetrendben meghirdetett és az adófizetők pénzéből finanszírozott közszolgáltatást kénye-kedve szerint, egy nappal korábban abbamaradt havazásra hivatkozva nem teljesíti, és erről az utasokat sem tájékoztatja.

A budapesti elővárosi vasúti közlekedésben szerdán tapasztalt járatkimaradások miatt a gazdasági és közlekedési miniszter a MÁV Start Zrt igazgatóságának felmentését kezdeményezte. A miniszter szemléletváltást vár az új testülettől.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa