eur:
393.84
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Változó nyugdíjszámítási szabályok

Változott a nyugdíjak kiszámítása január 1-jétől. Ha a még tavaly érvényben lévő szabályok szerint állapítanák meg a most nyugdíjba vonulók nyugdíját, akkor 7-8 százalékkal kapnának több pénzt.

Több ponton is változik a nyugdíjak megállapítása az idei évtől - mondta el az InfoRádióban a Szociális és Munkaügyi Minisztérium nyugdíjbiztosítási osztályának vezetője.

A nyugdíjalap kiszámításánál eddig a keresetekből csupán a személyi jövedelemadó összegét vonták le, mostantól azonban a járulékok is csökkentő tényezők lesznek, ez pedig csökkenti az összeget.

Növeli azonban az, hogy a korábbiakkal ellentétben a nyugdíj megállapítása előtti három év keresetét is valorizálják, azaz reálértéken veszik figyelembe - tette hozzá Varga Ágnes.

Mint mondta, ha nem változtak volna a nyugdíjszámítási szabályok, akkor idén 7-8 százalékkal magasabb összegeket állapítanának meg.

Elmondta azt is: biztosítási jogviszonyt eredményező munkaviszony mellett nem kérhető az előrehozott nyugdíj. Ezt a kedvezményt emellett az veheti igénybe, aki egy év alatt legfeljebb a minimálbér 12-szeresét keresi meg.

Ha például valaki nyugdíjazása után kap egy megbízást, és az azért járó díjazása meghaladja a minimálbér tizenkétszeresét, akkor ezt jeleznie kell az adóhatóságnak. Ilyen esetben az év hátralévő részére már nem kapja a nyugdíját.

A szabály visszássága, hogy aki januárban jut ekkora jövedelemhez, az majdnem egy egész évi nyugdíjtól esik el, de aki az év végén, az csak egy havitól.

Fidesz: ez a nyugdíjak megadóztatása

A 2008-tól bevezetett új nyugdíjszámítási rendszer a nyugdíjak megadóztatását jelenti - mondta Iván László fideszes országgyűlési képviselő.

A Fidesz szerint a konvergenciaprogramból fakadó egyhavi nyugdíjveszteség mellett az új számítási módszer - amely szerint az idei évtől a nettó bér után állapítják meg a nyugdíjat - újabb egyhavi nyugdíjvesztést eredményez az érintetteknek.

A politikus szerint a kormány nyugdíjkorrekciós programja nem tünteti el a korábban keletkezett ellentmondásokat. Iván László hozzátette: egy megfontolt, megfelelő számításokra és hatástanulmányokra alapozott nyugdíjreformot pártja is támogatna.

A politikus közölte: a 2008-as év az egészségrombolás, az egészségkárosodások fokozódása mellett a megélhetési viszonyok szempontjából a "szociális rombolás esztendeje is lesz".

Iván László ugyanakkor hozzátette, hogy a Fidesz által kezdeményezett "szociális népszavazás" miatt a 2008-as esztendő a váltás éve lesz.

MSZP: valótlanságok

Korózs Lajos, az Országgyűlés szociális bizottságának MSZP-s elnöke közleményében azt írta: "tény, hogy az úgynevezett nettósítás csökkenti a nyugdíjakat, ugyanakkor a valorizálás - azaz a szintre hozás - emeli a járandóságokat".

A nyugdíjszámítás megváltoztatásával végre igazságosabbá tesszük a rendszert - fűzte hozzá, megjegyezve: Iván László valótlanságokat állít, senki nem akarja a nyugdíjakat megadóztatni.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×