Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tánczos Gábor nemsokára ismét közöttünk

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Január 20-án kiszabadulhat Tánczos Gábor, a körmendi gyermekgyilkosság miatt jogerősen elítélt fiatalember - mondta az InfoRádióban Somos Zoltán ügyvéd.

Somos Zoltán elmondta, hogy a bíróság döntően a pszichológusi szakvéleményre alapozva hozta meg döntését.

A Fővárosi Bíróság szerda délután közleményben tudatta, hogy másodfokú bíróságként helybenhagyta a büntetés-végrehajtási csoportja által novemberben hozott végzést. Így Tánczos Gábor a jogerősen kiszabott 13 év börtönbüntetés háromnegyedének letöltése után feltételesen szabadlábra bocsátják január 20-ával.

A feltételes szabadság próbaideje azonos a szabadságvesztés hátra lévő, le nem töltött részével. A bíróság jogerős végzésében erre az időszakra az elítélt pártfogó felügyeletét is elrendelte.

Tánczos Gábor a Legfelsőbb Bíróság 2002 februárjában kihirdetett jogerős ítélete szerint 1998-ban Körmenden megölt egy 11 éves kislányt, és ezért 13 éves szabadságvesztés-büntetésre ítélték.

Õrizetbe vétele, 1998 óta, kilenc évet töltött a büntetés-végrehajtásban, és ha nem kapott volna kedvezményt, 2011 áprilisában szabadulhatott volna.

Tánczos Gábor 19 éves volt, amikor 1998-ban az ügy gyanúsítottjaként előzetes letartóztatásba helyezték. A nyomozás során beismerte tettét, ám a bíróság előtt már következetesen tagadott.

A megyei bíróság 14 év fegyházra ítélte, ám ezt megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a Legfelsőbb Bíróság, és a megismételt eljárásban született meg a 13 éves szabadságvesztést kimondó jogerős döntés, amit a másodfokon eljáró Legfelsőbb Bíróság helybenhagyott.