Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Levél a kormány tervéről: \"ez egy pártállami módszer\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Levélben fordult hatvankét közéleti szereplő a magyar választópolgárokhoz, arra kérve őket, hogy keressék fel képviselőiket és hozzák tudomásukra, hogy a magyar társadalom elutasítja az egészségbiztosítás üzleti alapokra helyezését. A levél egyik aláírója, Lányi András író, az Élőlánc Magyarországért mozgalom elnökségi tagja az InfoRádiónak adott interjúban a kormány \"üzleti tervét\" is elemzi.

A nyílt levél aláírói szerint a kormány visszaél a hatalmával és súlyos károkat okoz az országnak. A pártállami módszerek visszatérése ellen a társadalomnak kell fellépnie - állítja a hatvankét közéleti személyiség.

"Amikor egy törvény úgy születik, hogy sem a társadalmi egyeztetéssel, sem a kivételesen széleskörű társadalmi tiltakozással nem törődnek és még a saját országgyűlési képviselőiknek is csak az utolsó pillanatban engednek betekintést a törvénytervezetbe, akkor az egy pártállami módszer" - mondta az InfoRádióban a levél egyik aláírója, Lányi András író.

Az Élőlánc Magyarországért mozgalom elnökségi tagja elmondta: arra kérik a választókat, hogy keressék fel képviselőiket és hozzák tudomásukra, hogy a magyar társadalom elutasítja az egészségbiztosítás üzleti alapokra helyezését.

"Az országgyűlési vitától sokat nem várhatunk, míg egy diktatúra mindig képes megvédeni magát a demokratikus törekvésekkel szemben, a demokrácia sok esetben védtelen a diktatórikus kezdeményezésekkel szemben" - hangsúlyozta Lányi András.

"A kormánynak nincs a szó nemesebb értelmében vett politikai programja, csupán üzleti terve van. A jóindulatú olvasatban ez arról a közös üzletről szól, hogy egy rendkívüli módon eladósodott ország államháztartását kell egyensúlyba hozni. Végzetesnek tartjuk, hogy a kormánypártok meggyőződése szerint ezt csak a költségvetés kiadásainak fűnyíróelv-szerű csökkentésével lehetséges" - tette hozzá az Élőlánc Magyarországért mozgalom elnökségi tagja.

Az üzleti terv rosszindulatú olvasata viszont az, hogy "súlyosan érdekelt magánszereplők is ott állnak a háttérben, azaz a politikai hatalom és az üzleti élet összefonódása igen erőteljesen befolyásolja az érintett közvagyon magánkézbe jutását" - jelentette ki Lányi András, aki szerint ebben "az államháztartás vészes hiánya csak ürügy és alkalom. El kell gondolkodnunk arról, hogy ezt a hiányt elsősorban a mostani kormány halmozta fel az előző ciklusban".

Az aláírók 2007. júliusában tették közzé első nyilatkozatukat, melyben kérték a köztársasági elnököt, hogy az állami vagyonról szóló törvényt küldje előzetes normakontrollra az Alkotmánybíróságra.

Októberben az aláírók közül Zlinszky János volt alkotmánybíró és Bencze Izabella, a Kincstári Vagyonigazgatóság volt vezérigazgató-helyettese a vagyontörvény megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

Az aláírók kérik a választópolgárokat, hogy keressék fel képviselőiket és hozzák tudomásukra, hogy a magyar társadalom elutasítja az egészségbiztosítás üzleti alapokra helyezését.

A levelet (melyet ide kattintva teljes egészében elolvashat) a többi között aláírta Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, több polgármester, országgyűlési képviselő, egyetemi oktatók, Makovecz Imre építész és Fábry Sándor humorista is.

Hanganyag: Sánta András