eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Levél a kormány tervéről: "ez egy pártállami módszer"

Levélben fordult hatvankét közéleti szereplő a magyar választópolgárokhoz, arra kérve őket, hogy keressék fel képviselőiket és hozzák tudomásukra, hogy a magyar társadalom elutasítja az egészségbiztosítás üzleti alapokra helyezését. A levél egyik aláírója, Lányi András író, az Élőlánc Magyarországért mozgalom elnökségi tagja az InfoRádiónak adott interjúban a kormány "üzleti tervét" is elemzi.

A nyílt levél aláírói szerint a kormány visszaél a hatalmával és súlyos károkat okoz az országnak. A pártállami módszerek visszatérése ellen a társadalomnak kell fellépnie - állítja a hatvankét közéleti személyiség.

"Amikor egy törvény úgy születik, hogy sem a társadalmi egyeztetéssel, sem a kivételesen széleskörű társadalmi tiltakozással nem törődnek és még a saját országgyűlési képviselőiknek is csak az utolsó pillanatban engednek betekintést a törvénytervezetbe, akkor az egy pártállami módszer" - mondta az InfoRádióban a levél egyik aláírója, Lányi András író.

Az Élőlánc Magyarországért mozgalom elnökségi tagja elmondta: arra kérik a választókat, hogy keressék fel képviselőiket és hozzák tudomásukra, hogy a magyar társadalom elutasítja az egészségbiztosítás üzleti alapokra helyezését.

"Az országgyűlési vitától sokat nem várhatunk, míg egy diktatúra mindig képes megvédeni magát a demokratikus törekvésekkel szemben, a demokrácia sok esetben védtelen a diktatórikus kezdeményezésekkel szemben" - hangsúlyozta Lányi András.

"A kormánynak nincs a szó nemesebb értelmében vett politikai programja, csupán üzleti terve van. A jóindulatú olvasatban ez arról a közös üzletről szól, hogy egy rendkívüli módon eladósodott ország államháztartását kell egyensúlyba hozni. Végzetesnek tartjuk, hogy a kormánypártok meggyőződése szerint ezt csak a költségvetés kiadásainak fűnyíróelv-szerű csökkentésével lehetséges" - tette hozzá az Élőlánc Magyarországért mozgalom elnökségi tagja.

Az üzleti terv rosszindulatú olvasata viszont az, hogy "súlyosan érdekelt magánszereplők is ott állnak a háttérben, azaz a politikai hatalom és az üzleti élet összefonódása igen erőteljesen befolyásolja az érintett közvagyon magánkézbe jutását" - jelentette ki Lányi András, aki szerint ebben "az államháztartás vészes hiánya csak ürügy és alkalom. El kell gondolkodnunk arról, hogy ezt a hiányt elsősorban a mostani kormány halmozta fel az előző ciklusban".

Az aláírók 2007. júliusában tették közzé első nyilatkozatukat, melyben kérték a köztársasági elnököt, hogy az állami vagyonról szóló törvényt küldje előzetes normakontrollra az Alkotmánybíróságra.

Októberben az aláírók közül Zlinszky János volt alkotmánybíró és Bencze Izabella, a Kincstári Vagyonigazgatóság volt vezérigazgató-helyettese a vagyontörvény megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

Az aláírók kérik a választópolgárokat, hogy keressék fel képviselőiket és hozzák tudomásukra, hogy a magyar társadalom elutasítja az egészségbiztosítás üzleti alapokra helyezését.

A levelet (melyet ide kattintva teljes egészében elolvashat) a többi között aláírta Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, több polgármester, országgyűlési képviselő, egyetemi oktatók, Makovecz Imre építész és Fábry Sándor humorista is.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×