eur:
394.07
usd:
369.59
bux:
65714.13
2024. április 23. kedd Béla

Fidesz: megadóztatják a nyugdíjakat - a nap legfontosabb hírei

Aláírták a MÁV Cargo Zrt. privatizációs szerződését. Az osztrák Rail Cargo Ausztria és a GYSEV Zrt. konzorciuma 102 és fél milliárd forintot fizet a MÁV Cargo részvényeiért, és öt év alatt 43 és fél milliárd forint fejlesztésre vállalt kötelezettséget.

Kamarás Miklós, a MÁV Zrt. elnöke az aláírás után elmondta: a tranzakciót az osztrák és a magyar versenyhivataloknak is jóvá kell hagyniuk, ami 4-5 hónapot is igénybe vehet.

A pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a MÁV Cargo értékesítésekor szakmai döntés született, a privatizációval versenyképes együttműködés jön létre Közép-Kelet-Európában.

A Fidesz elfogadhatatlannak tartja a tranzakciót, amely az ellenzéki párt szerint sérti az adófizetők érdekeit.

Veres optimista

A pénzügyminiszter szerint a társadalom várhatóan az év közepétől érezheti a kormány intézkedéseinek pozitív hatásait.

Veres János a vártnál is kedvezőbbnek nevezte a tavalyi államháztartási hiányt, ami - mint mondta - nem éri el a GDP 6 százalékát.

A pénzügyminiszter kiegyensúlyozottnak tartja az idei költségvetést, és úgy vélte: az év közepére a társadalom számára is nyilvánvalóvá válik, hogy a kormány világos programot valósít meg, az ezt kritizálóknak pedig nincs alternatív programjuk.

A Fidesz hiteltelennek tartja a pénzügyminiszter előrejelzését.

A Fidesz szerint megadóztatják a nyugdíjakat

A Fidesz szerint a kormány nyugdíjkorrekciós programja nem tünteti el a korábban keletkezett ellentmondásokat és igazából az ellátás megadóztatását jelenti.

Iván László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője úgy vélte: a kormány előrejelzésénél nagyobb, mintegy 8-10 százalékos nyugdíjcsökkenés várható.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány csaknem 60-90 milliárd forint megtakarítást vár a nyugdíjszámítás szigorításától, miközben a költségvetésnek mintegy 140 milliárdos kiadást jelent a kormányzati negyed felépítése.

Az Országgyűlés szociális bizottságának MSZP-s elnöke szerint az úgynevezett nettósítás valóban csökkenti a nyugdíjakat, de ezzel - mint mondta - igazságosabb lesz a rendszer.

Emelkedni fog a kenyér ára

12-15 százalékos áremelkedésre számít a közeljövőben a Pékszövetség szakmai titkára.

Velli József az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy januártól 10,7 százalékkal nőtt a minimálbér, a vállalkozások mintegy 15-30 százalékkal vásárolhatják drágábban az áramot, és a gáz is 4,3 százalékkal kerül többe, emiatt elkerülhetetlen a sütőipari termékek árának emelése is.

Új nagykövet Rómában

Hétfőtől Merényi Miklós lesz Magyarország új római nagykövete. A diplomata az InfoRádióban elmondta: elsősorban a gazdasági kapcsolatokat, ezen belül is az energiapolitikai együttműködést kívánja ösztönözni Olaszországgal.

Hozzátette: a két ország közötti, már hagyományosan jó kulturális kapcsolatokba nem akar beleszólni, de segíteni szeretné a Római Magyar Akadémia munkáját.

Merényi Miklós korábban a Figyelő főszerkesztője, majd a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium sajtófőnöke, később gazdasági szakállamtitkára volt. Nagyköveti megbízatása 4 évre szól.

A Gazprom bevásárolt

Versenyeztetés nélkül az orosz Gazprom gázipari óriáscég olajtermelő leányvállalata lesz a többségi tulajdonosa a szerb állami kőolajvállalatnak - jelentették be Belgrádban.

A Gazpromneft 400 millió eurót, vagyis több mint 100 milliárd forintot fizet a NISZ (NIS) 51 százalékáért, emellett vállalja, hogy Szerbián keresztül halad majd a Nyugat-Európa felé tervezett Déli Áramlat gázvezeték egyik ága.

Pakisztánban elhalasztották a választást


Pakisztánban február 18-ára halasztották a parlamenti és tartományi választásokat.

Az országos választási bizottság tiszta, átlátható és pártatlan voksolást ígért, egyúttal a választásokon való részvételre szólította fel a politikai pártokat. A testület elnöke az ellenzék vezetőjének meggyilkolását követő zavargásokkal indokolta az eredetileg január 8-ára kitűzött voksolás elhalasztását.

A meggyilkolt Benazir Bhutto volt kormányfő pártja, az ellenzéki Pakisztáni Néppárt közben bejelentette: részt vesz az elhalasztott törvényhozási választásokon.

Közel-keleti megbeszélés

Ismét a közel-keleti megbékélési folyamat gyorsítása lesz a január 10-re tervezett háromoldalú csúcstalálkozó központi témája. George Bush amerikai elnök, valamint Mahmúd Abbász palesztin elnök és Ehud Olmert izraeli kormányfő Jeruzsálemben találkozik egymással. Az amerikai elnök legutóbb tavaly november 27-én tárgyalt az izraeli és a palesztin vezetőkkel az annapolisi Közel-Kelet-konferencián, amelynek célja az volt, hogy a két fél az idén megállapodjon a békéről.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×