Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ez változott januártól az egészségügyben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Januártól több változás lépett életbe az egészségügyi ellátórendszerben. A kórházaknak gazdagabb étrendet, február közepétől pedig széfet kell biztosítaniuk minden ágy mellé. Januártól a biztosítotti jogviszony meglétét minden orvos az interneten köteles ellenőrizni még a beavatkozás, vagy vizsgálat előtt. Változás az is, hogy 405 gyógyszer ára átlagosan tíz százalékkal csökken.

Januártól kötelező biztosítaniuk a kórházaknak a napi háromszori étkezés mellett a tízórait, az uzsonnát, naponta egyszer friss gyümölcsöt, és a betegek igényének megfelelő folyadékmennyiséget.

Változás, hogy az ebédnek kétfajta választható menüből kell állnia. Február 15-től pedig előírás lesz, hogy minden kórházi ágyhoz egy, a beteg értékeit őrző széfnek is tartoznia kell.

Januártól magasabb összegű a gépjármű-vezetői alkalmassági vizsgálat díja. Akik a 40. életévüket még nem töltötték be, azoknak 6300 forintot, akik a 40 és 60 év közötti korcsoportban vannak, azoknak pedig 4200 forintot kell fizetniük. Nő a fegyvertartáshoz szükséges orvosi vizsgálat ára is.

A korábbi hírekkel ellentétben januártól nem kell fizetniük az egészségügyi ellátásért azoknak, akiknek nem rendezett a biztosítotti jogviszonya.

Az adataikat azonban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár köteles átadni az APEH-nek, amely vizsgálatot kezdeményezhet, és tavaly áprilisg visszamenőleg behajtja az elmaradt egészségügyi járulékokat.

Kettévált a mentés és a betegszállítás. Az életmentés, az úgynevezett utcai mentés, a súlyos állapotú betegek szállításának feladata továbbra is a mentőszolgálaté.

A krónikus betegek szállítását, művese-kezelésre vagy kontrollvizsgálatra, esetleg kórházi vizsgálatról haza, vagyis azokat az eseteket, ahol nincs szükség orvosra, ápolóra az utazás alatt, országszerte az Országos Betegszállító Egyesület végzi. A szállítás jellegéről a szolgáltatást megrendelő orvosnak kell döntenie.

Januártól 405 gyógyszer ára átlagosan 10 százalékkal csökken. Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint legnagyobb mértékben a vérnyomáscsökkentők és a depresszió elleni szerek lesznek olcsóbbak.

Változik a cukorbetegek gyógyszereinek támogatási kulcsa. Januártól csökken vagy megszűnik az elavult inzulinkészítmények tb-támogatása, de a korszerűbb termékeké és kezeléseké nő. Lesz tehát olyan új gyógyszer, amely feleannyiba is kerülhet, mint korábban.