Inforádió

Meghallgatom Élő adás

2008 a népszavazás és koalíciós szakítópróba éve lesz?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Politológusok szerint 2008-ban nehéz év vár a koalícióra, hiszen idén több olyan kérdés is felmerül majd, ami szakítópróba lehet az MSZP-SZDSZ együttműködésében. A szakemberek szerint ugyanakkor a népszavazás kimenetele meggyengítheti Gyurcsány Ferenc vagy Orbán Viktor pozícióját is.

Nehéz éve lesz a kormánykoalíciónak 2008, hiszen több olyan kérdés is előkerülhet, amely szakítópróbát jelenthet az MSZP és az SZDSZ között - vélték a távirati iroda által megkérdezett elemzők.

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője, Juhász Attila, a Political Capital szakértője és Kiszelly Zoltán politológus abban is egyetértett, hogy az év első felének legfontosabb belpolitikai eseménye a Fidesz kezdeményezte népszavazás lesz, a referendum azonban nemcsak a kormánypártok, de az ellenzék számára is kockázatosnak ígérkezik. A népszavazás eredményétől függően ugyanis Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor pozíciója is megrendülhet - tették hozzá.

A politológusok szerint a népszavazást megelőző kampány és az eredmény kommunikációja is rendkívül fontos. A három elemző úgy vélte: a koalíció várhatóan ahelyett, hogy a "nem" szavazatra biztatná a választókat, megpróbálja eljelentékteleníteni a népszavazást, hogy így kisebb legyen a részvétel.

Szomszéd Orsolya úgy vélte: egy negatív, erősen személyeskedő kampányt is folytathat a kormány a Fidesz ellen, ami nem a szakmai érvekről szól, hanem arról, hogy Orbán Viktor "visszajövetelét" kell megakadályozni.

Juhász Attila elmondta: ha a népszavazásnak a koalíció számára rendkívül kedvezőtlen eredménye lesz, akkor valószínűleg meggyengül Gyurcsány Ferenc pozíciója és megrendül a koalíció stabilitása is. Ha viszont eredménytelen, vagy alacsony részvételű lesz a referendum, akkor Orbán Viktor gyengülhet meg, de ebbe nem bukhat bele a Fidesz vezetője - tette hozzá.

Kiszelly Zoltán szerint a szocialista párton belüli viszonyokat alapvetően a népszavazás eredménye fogja befolyásolni, hiszen a referendum egyfajta lakmuszpapírként szolgálhat a 2009-es európai parlamenti választásokra.

A politológusok szerint a népszavazás azonban csak az egyik olyan téma, ami szakítópróba lehet a koalíciós együttműködésben.

Juhász Attila szerint a referendum mellett azért is nehéz év vár a kormánypártokra, mert 2008-ban még nagyon szigorú költségvetést kell követni, ezért nagy mozgástere nincs a kormánynak.

Ráadásul az év második felében várható az adórendszer átalakításáról szóló vita, az pedig közismert, hogy ebben a kérdésben jelentősen eltér az MSZP és az SZDSZ álláspontja.

Az adóreform ugyanolyan típusú vita lehet, mint az egészségügyi rendszer átalakítása, a koalíciós szakítás tehát továbbra is téma marad - tette hozzá.

Szomszéd Orsolya is úgy látja, hogy az egészségbiztosítási rendszer átalakítása nem jelenti a viták és a feszültség végét az MSZP és az SZDSZ között. Azonban a politológus szerint az adórendszer átalakítása csak kisebb koalíciós szakítópróba lehet, mivel a kérdésről már sokszor volt szó a két fél között.

Kiszelly Zoltán kiemelte: az idei év egyik nagy kérdése, hogy az SZDSZ a koalícióban marad-e és kompromisszumok árán, de megpróbálja megvalósítani programját, vagy az "arcél felmutatásával" kilép az együttműködésből a nagyobb támogatottság reményében. A liberálisok valószínűleg az előbbit választják majd, a döntés Kóka János sorsát is befolyásolhatja - tette hozzá a politológus.