eur:
392.89
usd:
366.59
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

2008 a népszavazás és koalíciós szakítópróba éve lesz?

Politológusok szerint 2008-ban nehéz év vár a koalícióra, hiszen idén több olyan kérdés is felmerül majd, ami szakítópróba lehet az MSZP-SZDSZ együttműködésében. A szakemberek szerint ugyanakkor a népszavazás kimenetele meggyengítheti Gyurcsány Ferenc vagy Orbán Viktor pozícióját is.

Nehéz éve lesz a kormánykoalíciónak 2008, hiszen több olyan kérdés is előkerülhet, amely szakítópróbát jelenthet az MSZP és az SZDSZ között - vélték a távirati iroda által megkérdezett elemzők.

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője, Juhász Attila, a Political Capital szakértője és Kiszelly Zoltán politológus abban is egyetértett, hogy az év első felének legfontosabb belpolitikai eseménye a Fidesz kezdeményezte népszavazás lesz, a referendum azonban nemcsak a kormánypártok, de az ellenzék számára is kockázatosnak ígérkezik. A népszavazás eredményétől függően ugyanis Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor pozíciója is megrendülhet - tették hozzá.

A politológusok szerint a népszavazást megelőző kampány és az eredmény kommunikációja is rendkívül fontos. A három elemző úgy vélte: a koalíció várhatóan ahelyett, hogy a "nem" szavazatra biztatná a választókat, megpróbálja eljelentékteleníteni a népszavazást, hogy így kisebb legyen a részvétel.

Szomszéd Orsolya úgy vélte: egy negatív, erősen személyeskedő kampányt is folytathat a kormány a Fidesz ellen, ami nem a szakmai érvekről szól, hanem arról, hogy Orbán Viktor "visszajövetelét" kell megakadályozni.

Juhász Attila elmondta: ha a népszavazásnak a koalíció számára rendkívül kedvezőtlen eredménye lesz, akkor valószínűleg meggyengül Gyurcsány Ferenc pozíciója és megrendül a koalíció stabilitása is. Ha viszont eredménytelen, vagy alacsony részvételű lesz a referendum, akkor Orbán Viktor gyengülhet meg, de ebbe nem bukhat bele a Fidesz vezetője - tette hozzá.

Kiszelly Zoltán szerint a szocialista párton belüli viszonyokat alapvetően a népszavazás eredménye fogja befolyásolni, hiszen a referendum egyfajta lakmuszpapírként szolgálhat a 2009-es európai parlamenti választásokra.

A politológusok szerint a népszavazás azonban csak az egyik olyan téma, ami szakítópróba lehet a koalíciós együttműködésben.

Juhász Attila szerint a referendum mellett azért is nehéz év vár a kormánypártokra, mert 2008-ban még nagyon szigorú költségvetést kell követni, ezért nagy mozgástere nincs a kormánynak.

Ráadásul az év második felében várható az adórendszer átalakításáról szóló vita, az pedig közismert, hogy ebben a kérdésben jelentősen eltér az MSZP és az SZDSZ álláspontja.

Az adóreform ugyanolyan típusú vita lehet, mint az egészségügyi rendszer átalakítása, a koalíciós szakítás tehát továbbra is téma marad - tette hozzá.

Szomszéd Orsolya is úgy látja, hogy az egészségbiztosítási rendszer átalakítása nem jelenti a viták és a feszültség végét az MSZP és az SZDSZ között. Azonban a politológus szerint az adórendszer átalakítása csak kisebb koalíciós szakítópróba lehet, mivel a kérdésről már sokszor volt szó a két fél között.

Kiszelly Zoltán kiemelte: az idei év egyik nagy kérdése, hogy az SZDSZ a koalícióban marad-e és kompromisszumok árán, de megpróbálja megvalósítani programját, vagy az "arcél felmutatásával" kilép az együttműködésből a nagyobb támogatottság reményében. A liberálisok valószínűleg az előbbit választják majd, a döntés Kóka János sorsát is befolyásolhatja - tette hozzá a politológus.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×