eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Minden, amit az ünnepi menetrendről és nyitva tartásról tudni kell

Az ünnepek alatt jelentősen módosul az üzletek nyitva tartása, a fővárosi parkolás rendje és a MÁV, a Volánbusz, illetve a BKV menetrendje.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség felmérése szerint a boltok a karácsonyt megelőző szombaton és vasárnap természetesen nyitva tartanak, még azok is, amelyek más napokon nem. December 24-én egyes iparcikk üzletek nem nyitnak ki, a többiek pedig délután kettő óráig fogadhatnak vásárlót.

Karácsony napjain zárva lesznek a boltok, a két ünnep között azonban kinyitnak. Szilveszter napján az élelmiszer-áruházak legkésőbb este hatkor bezárnak, a többi esetében pedig inkább számítsanak arra, hogy egész nap lehúzott redőnyöket találnak. Január elsején zárva lesznek az üzletek, másodikán viszont már újra költhetjük a pénzünket.

Mindig lesz azonban néhány hely, ahová bármikor betérhetünk: ilyenek a virágot és édességet árusító helyek, az éttermek és a szórakozóhelyek, illetve minden, aminek cégtábláján a "nonstop" kifejezés olvasható. Egy jó tanács a vásárlóknak: még most nézzék meg az üzletajtók tábláit, mert az a biztos nyitva tartás, amit a bolt tulajdonosa kiír.

Aki autóba ül, az is gondolkodjon előre, hogy hol és mennyiért parkolhat. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium rendelete alapján december 22-e munkanap, ezért reggel 8 és este hat óra között fizetni kell a parkolásért - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. December 23-ától január 1-jéig viszont ingyenes lesz a parkolás Budapesten, leszámítva a szokásos kivételeket: a Budai várat, a Margitszigetet és a Citadella megállóhelyeit.

Módosult a MÁV menetrendje

A vonattal utazóknak is figyelniük kell, mert módosult a menetrend. December 22-én a pénteki, 23-án, 24-én és 25-én az ünnepnapi, 26-án a vasárnapi, 27-én a hétfői, 28-án a munkanapi, 29-én a pénteki, 30-án és szilveszter napján pedig az ünnepnapi menetrend lesz érvényben. Január elsején úgy közlekednek a vonatok, mintha vasárnap lenne, 2-án pedig a hétfői menetrend szerint.

A MÁV azt ígéri, hogy a legnagyobb utasforgalmat lebonyolító vonalakon több kocsit kapcsolnak a szerelvényekhez. December 22-én este háromnegyed hétkor mentesítő InterCity vonat indul a Déli pályaudvarról Pécsre.Aki vonattal utazik, annak azt tanácsoljuk, hogy elindulás előtt hívja fel a vasúttársaságot a 06 40 49-49-49-es telefonszámon, és kérdezze meg az aktuális menetrendet.

A Volán-buszok menetrendje is megváltozott. Az ünnepi rendszerben december 22-e tanítási szünetes munkanap, 23-a, 24-e és 25-e munkaszüneti nap, december 26-a a hét első munkanapját megelőző munkaszüneti nap, 27-e, 28-a és 29-e pedig tanítási szünetes munkanap. 30-a és szilveszter napja munkaszüneti nap, január elseje a hét első munkanapját megelőző munkaszüneti nap, másodika a hét első munkanapja, harmadika pedig már tanítási nap.

December 24-én az utolsó autóbuszjáratok délután négy óra körül indulnak Budapestről. 25-én és január 1-jén a kora reggeli autóbuszjáratok általában nem közlekednek. A Volán-buszok aktuális menetrendjéről a 382-0888-as telefonszámon érdeklődhetnek.

Szenteste délután négyig járnak a buszok és a villamosok

Az ünnepek idején módosul a BKV menetrendje is. December 24-én, hétfőn, napközben a szombati menetrend lesz érvényben. Az autóbuszok, villamosok és trolibuszok délután 4 óráig közlekednek, ezután az éjszakai járatokkal lehet utazni. Az utolsó járművek bevárják a csatlakozást. Az utolsó metró- és kisföldalatti szerelvények hétfőn 15 óra 30 perckor indulnak a végállomásokról. Az éjszakai járatok a szombati menetrend szerint közlekednek, de a 906-os autóbusz egész éjjel 15 percenként indul.

December 25-én és 26-án minden BKV-járat a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint jár.

Az év utolsó napján szintén a szombati rend alapján közlekednek a BKV járművei. Az éjszakai járatok a megszokottnál sűrűbben indulnak, míg a 6-os villamos egész éjjel 10 percenként jár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×