Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elhúzódó perek, elévülő bűnesetek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fiatalkorúak ellen indított büntetőeljárások időtartalmát vizsgálta legfrissebb felmérésben a Legfőbb Ügyészség. A vádhatóság mintegy 1.400 ügyet tekintett át, ebből az derült ki, hogy továbbra is lassú az ítélkezés.

Az ügyészség által megvizsgált 1.400 eset között nyolc olyat találtak, amelyet elévülés miatt zárt le a bíróság, mert annyira elhúzódott az ítélkezés - mondta el az InfoRádióban Borbély Zoltán, az ügyészség elnöke.

A hivatal a nyomozati, a vádemelési és a bírósági szakaszt egyaránt vizsgálta, és kiderítette: a nyomozás jelentős része hat hónapon belül lezárul. Ezzel szemben volt olyan eset, hogy a vádirat benyújtása után két éven belül nem tűzték ki az első tárgyalást.

Borbély Zoltán rámutatott: ez, főleg nevelési szempontból igen káros az elkövetőre. Ezzel egyetért az Országos Kriminológiai Intézet igazgató-helyettese is.

Kerezsi Klára az InfoRádióban azt mondta: problémás az is, hogy büntetésként egyre ritkábban alkalmazzák a javítóintézeti elhelyezést, pedig ez gyakran igen hasznos a fiatalkorúak társadalomba való beilleszkedése szempontjából.

Rámutatott arra is: igen káros, ha egy fiatalkorú által elkövetett bűnténynek nincs rá nézve semmilyen következménye.

Mint mondta, a fiatalok a legtöbb esetben csak a tényleges végrehajtott szabadságvesztést tekintik büntetésnek, minden más esetben, például a felfüggesztett büntetésnél úgy érzik: megúszták a dolgot.

Hanganyag: Kálló Izabella