Inforádió

Meghallgatom Élő adás

PSZ: 22 ezer tanár sztrájkolt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) tagjai közül 14 ezren kétórás sztrájkkal, nyolcezren egész napos munkabeszültetéssel fejezték ki szolidaritásukat hétfőn, 43 ezren pedig kék szalagot tűztek - nyilatkozta a szakszervezet elnöke.

Árok Antal elmondta: területenként eltérő mértékben vettek részt a sztrájkban, például Heves megyében alacsony volt a részvétel, míg Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Zala megyében sztrájkolt a legtöbb pedagógus.

A részvétel arányait ismertetve az elnök közölte, hogy tagjaik 51 százaléka kék szalagot tűzött ki, a kétórás sztrájkot 18 százalékuk, az egynapos sztrájkot pedig kilenc százalékuk választotta. Véleménye szerint az adatok alapján széleskörű volt a részvétel.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem a határozatlan idejű sztrájkhoz csatlakozott, hanem azt ajánlotta kollégáinak, hogy különböző módon fejezzék ki a szolidaritásukat.

Hangsúlyozta: nem a reformokat utasítják el, hanem azt kifogásolják, hogy nem volt kellő idő a széleskörű véleménynyilvánításra. Abban bíznak, hogy a demonstráció eredményeként a következő lépésekről kellő formában egyeztetnek majd az érintett szervezetekkel.

Árok Antal azt is elmondta, hogy határozatlan idejű sztrájkot nem tart elképzelhetőnek a pedagógusok részéről, hiszen a tanítási napok száma elő van írva, amelyeket később pótolni kell, és az sem a diákoknak, sem a pedagógusoknak nem lenne jó, ha meg kellene hosszabbítani a tanévet.