Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Imádkozzon, hogy ne legyen nagyon hideg!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A lakossági fogyasztóknál 10 százalékos áram- és 5 százalékos gázár-emelés várható január elsejétől. Az árampiacon az ipari fogyasztóknak a piacnyitás miatt jóval drágább lesz az áram. A gázpiacon 2008 júliusában várható a nyitás.

A Népszabadság információi szerint a gazdasági tárca a héten hozza nyilvánosságra azt a rendeletet, amely meghatározza az egyetemes szolgáltatók árrését, alapvetően ettől függ, hogy mennyivel lesz több az áram ára a lakossági fogyasztóknak.

Az eddigi információk szerint nagyjából 10 százalékos mértékű lesz az árnövekedés. A szabad piacon szakértők szerint akár 30 százalékkal is drágább lehet majd az áram. A közületek pedig nagyjából 15 százalékos emelkedésre számíthatnak.

A lap szerint ez utóbbinál azért nem lesz az ipari fogyasztókhoz hasonló mértékű a növekedés, mert a kormány azt kérte az energiaszektor szereplőitől, hogy az átlagos emelés ne legyen magasabb 15 százaléknál, még akkor se, ha elvileg a közületek is a szabad piacról kell vásárolnak.

Öt százalék körüli lesz a gázáremelés - legalábbis ezt közölte nemrég a gazdasági tárca. A drágulást a kőolaj világpiaci árának idei emelkedésével magyarázták, mivel emiatt az oroszoktól érkező import földgáz is drágább lesz jövőre.

A növekedés a hivatalos magyarázat szerint azért ilyen csekély mértékű, mert az olaj árának meredek emelkedését ellensúlyozza a dollár gyengélkedése. Energiapiaci szakértők ugyanakkor megjegyezték, hogy eszerint tavasszal és nyár elején is logikus lenne újabb gázáremelés. A szakminisztérium szerint viszont a 2008 júliusi piacnyitásig nincs ok nagyobb mértékű emelésre.