eur:
393.57
usd:
368.17
bux:
66151.64
2024. április 24. szerda György

Imádkozzon, hogy ne legyen nagyon hideg!

A lakossági fogyasztóknál 10 százalékos áram- és 5 százalékos gázár-emelés várható január elsejétől. Az árampiacon az ipari fogyasztóknak a piacnyitás miatt jóval drágább lesz az áram. A gázpiacon 2008 júliusában várható a nyitás.

A Népszabadság információi szerint a gazdasági tárca a héten hozza nyilvánosságra azt a rendeletet, amely meghatározza az egyetemes szolgáltatók árrését, alapvetően ettől függ, hogy mennyivel lesz több az áram ára a lakossági fogyasztóknak.

Az eddigi információk szerint nagyjából 10 százalékos mértékű lesz az árnövekedés. A szabad piacon szakértők szerint akár 30 százalékkal is drágább lehet majd az áram. A közületek pedig nagyjából 15 százalékos emelkedésre számíthatnak.

A lap szerint ez utóbbinál azért nem lesz az ipari fogyasztókhoz hasonló mértékű a növekedés, mert a kormány azt kérte az energiaszektor szereplőitől, hogy az átlagos emelés ne legyen magasabb 15 százaléknál, még akkor se, ha elvileg a közületek is a szabad piacról kell vásárolnak.

Öt százalék körüli lesz a gázáremelés - legalábbis ezt közölte nemrég a gazdasági tárca. A drágulást a kőolaj világpiaci árának idei emelkedésével magyarázták, mivel emiatt az oroszoktól érkező import földgáz is drágább lesz jövőre.

A növekedés a hivatalos magyarázat szerint azért ilyen csekély mértékű, mert az olaj árának meredek emelkedését ellensúlyozza a dollár gyengélkedése. Energiapiaci szakértők ugyanakkor megjegyezték, hogy eszerint tavasszal és nyár elején is logikus lenne újabb gázáremelés. A szakminisztérium szerint viszont a 2008 júliusi piacnyitásig nincs ok nagyobb mértékű emelésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×