eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Koszovó függetlensége elkerülhetetlen"

Koszovó függetlensége elkerülhetetlen, emiatt pedig fegyveres konfliktusokra nem, de incidensekre lehet számítani - értett egyet minden előadó a Magyar Tudományos Akadémia Nemzeti Stratégiai Tanulmányok Programbizottsága által szervezett: "Koszovó - konfliktus után, konfliktus előtt" című konferencián.

Juhász József, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa a konferencián úgy fogalmazott, hogy Magyarországnak el kell ismernie Koszovó függetlenségét, de nem az elsők között.

Ez egy nagyhatalmi játszma, ahol nem számíthatunk elsődleges szereplőnek. Magyarország számára az lenne a célszerű, ha az Európai Unió tagjainak többségével egy blokkban ismerné el Koszovó függetlenségét - mondta.

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, a Budapesti Corvinus Egyetem docense előadásában hangsúlyozta: Koszovó függetlensége csupán rövid távú megoldást jelenthet a térség rendezésében.

Dunay Pál, a Genfi Biztonságpolitikai Központ oktatója kitért arra, hogy az Európai Unió tagállamai nem egységesek Koszovó függetlenségének kérdésében.

A 27 ország közül 23-nak nem lenne gond Koszovó elismerése. Spanyolország, Szlovákia és Románia azonban saját nemzetiségi kisebbségei miatt ezt nem szeretné megtenni. Náluk még inkább ellenzi a függetlenség elismerését Ciprus - mondta.

Ha Koszovó kinyilvánítja függetlenségét, előbb-utóbb az aktus legnagyobb ellenzői is elismerik majd az új államot - tette hozzá Dunay Pál.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×