Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Koszovó függetlensége elkerülhetetlen\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Koszovó függetlensége elkerülhetetlen, emiatt pedig fegyveres konfliktusokra nem, de incidensekre lehet számítani - értett egyet minden előadó a Magyar Tudományos Akadémia Nemzeti Stratégiai Tanulmányok Programbizottsága által szervezett: \"Koszovó - konfliktus után, konfliktus előtt\" című konferencián.

Juhász József, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa a konferencián úgy fogalmazott, hogy Magyarországnak el kell ismernie Koszovó függetlenségét, de nem az elsők között.

Ez egy nagyhatalmi játszma, ahol nem számíthatunk elsődleges szereplőnek. Magyarország számára az lenne a célszerű, ha az Európai Unió tagjainak többségével egy blokkban ismerné el Koszovó függetlenségét - mondta.

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, a Budapesti Corvinus Egyetem docense előadásában hangsúlyozta: Koszovó függetlensége csupán rövid távú megoldást jelenthet a térség rendezésében.

Dunay Pál, a Genfi Biztonságpolitikai Központ oktatója kitért arra, hogy az Európai Unió tagállamai nem egységesek Koszovó függetlenségének kérdésében.

A 27 ország közül 23-nak nem lenne gond Koszovó elismerése. Spanyolország, Szlovákia és Románia azonban saját nemzetiségi kisebbségei miatt ezt nem szeretné megtenni. Náluk még inkább ellenzi a függetlenség elismerését Ciprus - mondta.

Ha Koszovó kinyilvánítja függetlenségét, előbb-utóbb az aktus legnagyobb ellenzői is elismerik majd az új államot - tette hozzá Dunay Pál.