eur:
394.83
usd:
370.34
bux:
65265.51
2024. április 19. péntek Emma

Hatékonyabb lehetne a gyógyítás a májrákcentrumokban

A Magyar Rákellenes Liga és az Országos Onkológiai Intézet karöltve szorgalmazza, hogy a májdaganatos betegeket külön májrákcentrumokban kezeljék. Telekes András, az intézet főorvosa az InfoRádiónak elmondta: a májrákos betegek áttétjeinek kezelésére több figyelmet kell fordítani, mert a legtöbb daganatos beteg Magyarországon nem az alapbetegségébe, hanem annak áttétjébe hal bele.

Az elmúlt években 1.200-1.400 ember betegedett meg primer májrákban. A betegség a férfiaknál 10-15 százalékkal gyarkabban alakul ki, mint a nőknél - mondta az InfoRádiónak az Országos Onkológiai Intézet főorvosa.

Több embernél alakul ki májcirrózis azokban a magyarországi régiókban, ahol az alkoholizmus, illetve a hepatitis-fertőzés gyakrabban fordul elő, a primer májdaganat pedig 80 százalékban e betegség nyomán jön létre - közölte Telekes András.

A szakértő hozzátette: a férfiak többet isznak, ez részben magyarázat lehet arra, hogy miért náluk alakul ki gyakrabban májdaganat. Egyes országokban akár hétszer annyi férfi betegszik meg, mint nő.

A máj nem csak primer forrása lehet a ráknak, sok daganat is képezhet itt áttétet - magyarázta az Országos Onkológiai Intézet főorvosa.

Az utóbbi időben előtérbe került a májáttétes betegek korszerű ellátása: ma már egy részük operálható - mondta Telekes András.

A szakértő úgy véli, célszerű lenne, ha a májrákos betegeket külön centrumokban látnák el, a kór kezeléséhez használt speciális módszereket ugyanis nem tudják minden onkológiai osztályon alkalmazni - fűzte hozzá a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×