Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vizi E. Szilveszter: Válságban van az egészségügy

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szükség van a reformra, mert a magyar egészségügy válságban van - véli Vizi E. Szilveszter. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint az alapbiztosításban meg kell őrizni a szolidaritás elvét, erre lehet kiegészítő biztosításokat építeni. Hozzátette: emelni kell a nyugdíjkorhatárt, különben összeomlik a nyugdíjrendszer.

A világon mindenhol szükség van az egészségügyi rendszerek átalakítására. A fizika és a biológia fejlődésének köszönhetően ugyanis manapság olyan diagnosztikai és terápiás eljárásokat alkalmaznak az orvosok, amelyek rendkívül drágák - mondta az InfoRádióban a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Vizi E. Szilveszter hozzátette: ezzel együtt az átlagos élettartam világszerte 4-5 évvel emelkedett az elmúlt évtizedekben, amely szintén nagy kihívás elé állítja az egészségügyi rendszereket.

Az akadémia elnöke szerint a reformra ezért mindenképpen szükség van, ő azonban egy olyan biztosítási rendszert tart elfogadhatónak, amelyben mindenkinek van egy szolidaritási elven működő alapbiztosítása, amely mellett kiegészítő biztosítások is köthetők.

A tudós a modern társadalmak másik problémájának a demográfiai krízist tartja. Mint mondta, 20-30 év múlva Európának jelentős munkaerőhiánnyal kell szembenéznie.

Vizi E. Szilveszter úgy látja: Magyarországon is szükség van a nyugdíjkorhatár emelésére, tarthatatlan ugyanis, hogy az emberek többsége 57 évesen már nem dolgozik.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa