eur:
393.14
usd:
366.88
bux:
66559.84
2024. április 25. csütörtök Márk

Ismét visszaéltek Kiskunhalason az uniós támogatással

Büntető feljelentést tesz a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, miután kiderült, hogy a kiskunhalasi székhelyű Disco Magic Kft. szabálytalanul használt fel csaknem 25 millió forint európai uniós támogatást. De nem ez az egyetlen cég, amelynek vissza kell fizetnie az uniós támogatást.

A NFÜ szabálytalanságot állapított meg és büntető feljelentést tett a kiskunhalasi székhelyű Disco Magic Kft. ellen. A vállalkozás fény- és hangtechnikai berendezések beszerzéséhez pályázott vissza nem térítendő uniós támogatásra két évvel ezelőtt, és el is nyert csaknem 25 millió forintot.

Az ügynökség azonban októberben ellenőrizte a vállalkozást, miután bejelentést kapott arról, hogy a forrásokat valószínűleg nem az előírásoknak megfelelően használták fel.

Kiderült, hogy ugyan vásároltak ilyen eszközöket, azok azonban az elszámoltakhoz képest sokkal rosszabb minőségűek, így olcsóbbak voltak.

Az ügynökség ezért visszafizetteti a támogatást, de mivel a bűncselekmény gyanúja is felmerül az ügy kapcsán, az ügynökség feljelentést tesz a cég ellen - mondta Bajnai Gordon.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget felügyelő önkormányzati és területfejlesztési miniszter kilátásba helyezte, hogy a jövőben több olyan ügy is lesz, amelyben feljelentést tesznek majd.

A tárcavezető elmondta azt is: a cég elmulasztott eleget tenni beszámolási kötelezettségének is, amely pedig a pályázatok nyerteseinek öt éven át kötelessége.

A miniszter elmondta: az antilop.hu internetes oldalra - amelyet a szintén Kiskunhalashoz kötődő, európai uniós támogatásokkal való visszaélést gyanúját felvető Zuschlag-ügy kirobbanása után hozott létre a tárca, hogy itt fogadja a lakossági bejelentéseket a pénzfelhasználás visszásságairól - eddig csaknem 150 bejelentés érkezett. Az ellenőrök eddig 29 ügyben tapasztaltak visszaélést, és 780 millió forintot fizettetnek vissza.

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×