Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gaskó: Politikai fogás a minisztérium és a vasutas szakszervezetek megegyezése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete szerint nem voltak megfelelő biztosítékok a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ajánlatában, ezért nem írták alá azt. A szervezet vezetője, Gaskó István úgy fogalmazott: a megállapodással a kormány a sztrájk alól akarta kihúzni a talajt.

Ragaszkodik a sztrájkhoz a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete - jelentette ki annak elnöke. Gaskó István úgy véli, hogy a minisztérium és három másik vasutas érdekvédelmi képviselet által kötött megállapodás nem rendezi azokat a problémákat, amelyek miatt a VDSZSZ meghirdette a munkabeszüntetést.

Az érdekvédelmi szervezet elnöke szerint hiába a megegyezés, a kormány továbbra is azt csinál a korábban megszüntetni kívánt szárnyvonalakkal, amit akar.

Politikai fogás?

Gaskó István úgy véli: a megállapodással a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium csak "a sztrájk alól akarta kihúzni a szőnyeget", ezért nem vállalt abban komoly kötelezettségeket.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének vezetője szerint a megegyezés csak politikai fogás, hiszen az azt aláíró három érdekvédelmi szervezet - a Vasutasok Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, és a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete - közül kettő eleve nem is csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz.

Gaskó István szerint a megállapodás már november 6-án, az első sztrájk napján is megszülethetett volna, holott ezt követően a Vasutasok Szakszervezete még két alkalommal vett részt munkabeszüntetésben.

Nem gyengül a sztrájk

A VDSZSZ elnöke közölte: nem gyengíti a sztrájkot, hogy a Vasutasok Szakszervezete visszavonta október 27-én kiadott sztrájkfelhívását, mivel az érdekképviselet még be sem jelentette, hogy részt vesz a december 17-i munkabeszüntetésben.

Gaskó István kifejtette: ha a VDSZSZ is aláírta volna a megállapodást a GKM-mel, tagjai akkor is sztrájkoltak volna, mivel a szervezet egyetért azokkal a célokkal is, amelyek miatt a LIGA Szakszervezetek jelentettek be munkabeszüntetést.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ