Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megoldások a parkolási káoszra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tarthatatlan a budapesti parkolási rendszer. A belvárosban csaknem 30 százalékkal többen akarják letenni az autóikat, mint ahány hely van. A városvezetés ezrét változtatna a rendszeren. A parkolási díjak ennek köszönhetően valószínűleg emelkedni fognak.

Egy felmérés szerint az autósok magasabb parkolási díjat is fizetnének, ha lenne a belvárosban parkolóhely - mondta az InfoRádióban Gyarmati Zoltán, a parkolási reformot kidolgozó Parking Kft. vezetője.

Mint mondta, a belvárosban közlekedő autók közül általában minden harmadik éppen parkolóhelyet keres magának.

Túl sok az ingyen parkoló

Gyarmati Zoltán szerint a helyhiány annak is köszönhető, hogy az önkormányzatok a kelleténél sokkal több ingyenes parkolásra jogosító igazolványt adnak ki az ott lakóknak.

Mára ez már üzletté vált. Míg néhány éve a rokkantigazolvány volt a sláger - azaz hamisított kártyákkal próbáltak sokan ingyenesen parkolni - manapság nem ritka, hogy egy lakásba nyolcan, tízen is bejelentkeznek, csak hogy ingyenes parkolásra legyenek jogosultak a környéken.

A reform kidolgozója szerint ezért mindenképpen változtatni kell a rendszeren, például limitálni kellene a lakásonként kiadható, ingyenes parkolásra jogosító engedélyek számát.

A parkolóhelyek, a mélygarázsok számát is növelni kellene, ehhez azonban elengedhetetlen a díjemelés.

Hanganyag: Tenczer Gábor